Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28.03.2024, 20:52
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Сайт    ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ про  Київський форум УКРАЇНЦІ  [ НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Київський форум УКРАЇНЦІ » ПОЛІТИКА » Міжнародна політика » Світова організація торгівлі
Світова організація торгівлі
justvisДата: Субота, 09.04.2011, 12:18 | Повідомлення # 1
Генерал-полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 903
Репутація: 29
Статус: Offline
Москва вже майже прямо пропонує Києву відмовитися від членства в СОТ

У ході березневого візиту до України першого віце-прем’єра РФ Ігоря Шувалова російська сторона майже прямо запропонувала Києву відмовитися від членства в СОТ.

За інформацією джерел ZN.UA, росіяни запевняли, що компенсують усі втрати, а потім Київ і Москва разом, на більш вигідних умовах, про які домовиться Росія, вступлять в цю торгову організацію.
Публічно ж минулого тижня прозвучала трохи інша пропозиція. С.Глазьєв заявив, що у разі приєднання України до Митного союзу той може піти на «певне зниження» імпортних мит на низку товарів. Тобто МС не має наміру опускати свої мита до рівня українських. Отже, у разі приєднання нашої країни до трійки Росії, Білорусі та Казахстану Україні, яка підніме імпортні мита майже вдвічі, пред’являть претензії держави, котрі зазнають збитків внаслідок зміни нашою країною умов торгівлі.

Кажуть, «передова група Путіна» висловлювала Віктору Януковичу і його команді не тільки велике співчуття, а й готовність підставити у скрутну для них хвилину потужне російське плече: входження України у МС та перелічені вище значні бонуси допоможуть стабілізувати економіку і, як наслідок, зберегти владу.

Однак, подібну пропозицію ніхто в Києві серйозно не сприймає, і таких прецедентів в історії СОТ ще не було. Так що ZN.UA звернулося до заступника міністра економіки, глави української делегації на переговорах із ЄС щодо ЗВТ Валерія Пятницького, поцікавившись його думкою з приводу гіпотетичної повторної епопеї вступу України до СОТ, але вже «на вигідніших умовах»

«Вигідніших — для кого? Для російської сторони? — відразу уточнив наш співрозмовник. — Якщо ми вийдемо із СОТ, назад дорога не буде простою. По завершенні певної процедури, яку треба буде виконати після подачі заявки про вихід, для України припиниться застосування загального режиму найбільшого сприяння з боку країн—членів СОТ. Так, у нас є торгово-економічні угоди з різними державами, але, як правило, вони складаються з півтора десятка статей лозунгового характеру про те, що ми домовилися торгувати в режимі найбільшого сприяння, що означає застосування мит відповідним чином. І все. Далі перед нашою країною в них немає жодних зобов’язань».

Крім того, за словами заступника міністра, виникає питання: «хто вступає до СОТ — Росія чи Митний союз? На сьогодні МС не веде переговорів із СОТ. Переговори веде конкретна країна — Росія. І я не виключаю, що станеться така подія, як вступ Росії до СОТ. Можна припустити, яким чином до окремої держави потім «доточуватимуться» інші. Оскільки вступить не МС як окрема митна територія, а конкретна країна. Після цього починаємо вступати ми. Перше, що нам кажуть росіяни: ви мусите прийняти всі умови, на яких вступали ми, — змінити мита, прийняти квоти...І вийде, що Росія успішно буде членом СОТ, а решта членів МС безуспішно вступатимуть», — пояснив В. П'ятницький.

Але і в тому випадку, якщо Україна ввійде в Митний союз, залишаючись членом СОТ, проблеми виникнуть колосальні, адже після прийняття єдиного митного тарифу МС їй доведеться роками вести нові переговори з усіма членами Організації, які зазнають через неї втрат, і задовольняти їхні претензії. Причому загальна сума останніх може значно перевищити ті 1,9 млрд. дол., про які казав В.Мунтіян. Представники профільних українських інституцій, які проводили підрахунки, називали нам інші суми — від 4 млрд. до 6 млрд. дол.

Докладніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статті Тетяни Силіної «У союзники чи у співв'язні?»


http://justvis.at.ua
 
Київський форум УКРАЇНЦІ » ПОЛІТИКА » Міжнародна політика » Світова організація торгівлі
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: