Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 23.04.2024, 21:22
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Сайт    ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ про  Київський форум УКРАЇНЦІ  [ НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Київський форум УКРАЇНЦІ » ПОЛІТИКА » Мовна політика » Міжнародний день рідної мови
Міжнародний день рідної мови
grozaДата: Понеділок, 21.02.2011, 10:01 | Повідомлення # 1
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 704
Репутація: 24
Статус: Offline
Міжнародний день рідної мови

Сьогодні - Міжнародний день рідної мови

Сьогодні відзначається Міжнародний день рідної мови.

Міжнародний день рідної мови відзначається за ініціативи ЮНЕСКО з 2000 року. Його мета - привернути увагу до підтримки мовного й культурного розмаїття. ЮНЕСКО тлумачить поняття «мова» не лише як засіб для спілкування, але також як культурну спадщину й вираз культурної ідентичності.

Загалом у світі говорять приблизно шістьма тисячами різних мов, стверджують дослідники ЮНЕСКО, але половині усіх мов загрожує зникнення.

За даними ЮНЕСКО, в Україні нараховується 15 мов, які можуть зникнути. Серед них – караїмська, кримськотатарська, урумська, русинська.

Разом зі зникненням мови, зазначають дослідники, втрачається й культурне надбання: забуваються поетичні твори, легенди, приказки та жарти. Серед причин зникнення мов експерти ЮНЕСКО називають війни, депортації, міграцію, а також мовне змішання. Крім того, сучасні технології сприяють посиленому домінуванню окремих великих мов, наприклад, англійської.

З нагоди Міжнародного дня рідної мови сьогодні у Львові понад 50 письменників з різних міст України проведуть всеукраїнський письменницький марафон «Рідною мовою».

 
rosaДата: Вівторок, 17.05.2011, 00:13 | Повідомлення # 2
Полковник
Група: Друзья
Повідомлень: 164
Репутація: 30
Статус: Offline
РІДНА МОВА
Спитай себе, дитино, хто ти є,
І в серці обізветься рідна мова;
І в голосі яснім ім’я твоє
Просяє, наче зірка світанкова.

З родинного гнізда, немов пташа,
Ти полетиш, де світу далечизна,
Та в рідній мові буде вся душа
І вся твоя дорога, вся Вітчизна.

У просторах, яким немає меж,
Не згубишся, як на вітрах полова.
Моря перелетиш і не впадеш,
Допоки буде в серці рідна мова.
Д. Павличко

 
grozaДата: Субота, 18.02.2012, 12:49 | Повідомлення # 3
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 704
Репутація: 24
Статус: Offline
21 лютого – Міжнародний день рідної мови
21 лютого світове співтовариство відзначає Міжнародний день рідної мови. З цього приводу міністр культури України М. Кулиняк та голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України О. Курдінович звернулися до представників національних громадських об’єднань, державних закладів культури, засобів масової інформації активно долучитися до відзначення цього дня.

звернення у повному обсязі:

«Шановні співвітчизники, колеги!

21 лютого світове співтовариство відзначає Міжнародний день рідної мови.

Для кожної людини її рідна мова була і залишається найдорожчою у світі, бо саме вона визначає пам’ять народу в історичному цивілізаційному часі.

Сучасна Україна як європейська держава з великим розмаїттям етнічних груп надає можливість усім національним меншинам розвивати і збагачувати свої рідні мови. Держава зберігає та гарантує вільний розвиток та захист мов національних меншин, сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Водночас, мовою національної консолідації є державна українська мова, яка відображає самобутність багатомільйонного українського народу і є основою його духовності та історичної пам’яті. Саме вона виступає системоутворюючою складовою частиною української державності для громадян України різного етнічного походження.

Підписана Українською державою Європейська хартія регіональних мов або мов меншин, яка набула чинності з 1 січня 2006 року, стала ще одним вагомим кроком державної опіки етнічних меншин, створення належних умов для відродження їх самобутності та підтримки мовного національного розмаїття.

Бережімо рідну мову, віднаходячи в ній всі духовні скарби поколінь, силу нашого сьогодення і впевненого поступу у майбутнє.

Закликаємо представників національних громадських об’єднань, державних закладів культури та засобів масової інформації активно долучитись до відзначення Міжнародного дня рідної мови.

Саме ми, заради прийдешніх поколінь, повинні зберігати і збагачувати рідні мови».

 
Київський форум УКРАЇНЦІ » ПОЛІТИКА » Мовна політика » Міжнародний день рідної мови
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: