Вітаю Вас Гість!
Четвер, 18.04.2024, 10:54
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Сайт    ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ про  Київський форум УКРАЇНЦІ  [ НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Київський форум УКРАЇНЦІ » ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИЙ » Законодавство » ЖЕК чи ОСББ
ЖЕК чи ОСББ
grozaДата: Вівторок, 15.02.2011, 11:47 | Повідомлення # 1
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 704
Репутація: 24
Статус: Offline
Експерт про ЖЕКи та ОСББ: можемо зіткнутися з тим, що сталося в Росії

Заміна комунальних ЖЕКів приватними управляючими компаніями може призвести до порушень житлових прав мешканців квартир.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку на прес-конференції висловив заступник голови ВГО «Спілка власників житла України» Михайло БЕРЕЗОВЧУК.

Він вважає, що ми можемо зіткнутися з тим, що сталося в Росії, де адміністративним шляхом комунальні ЖЕКи замінено на приватні управляючі компанії, які масово порушують житлові права власників квартир.

«Якщо комунальний ЖЕК не зацікавлений в отриманні прибутку (тому що прибуток йде до районного бюджету) і тому дуже м`яко ставиться до мешканців, яких він обслуговує, управляюча компанія – це прибуткове підприємство, і її доходи – це наші витрати. Тому є дуже велика небезпека, що якщо в будинку не буде створено ОСББ (об`єднання співвласників багатоквартирних будинків), то окремо взятий мешканець не зможе довести свої права в цій управляючій компанії, тому що у нього просто не вистачить компетенції», - пояснив він.

М.БЕРЕЗОВЧУК розповів про ще одну проблему, з якою сьогодні стикаються ОСББ.

«Фірма-забудовник побудувала будинок, здала його в експлуатацію і передала його на баланс управляючій компанії, яка є дочерним підприємством забудовника. Ця управляюча компанія піднімає вартість обслуговування до 5-7 грн., тоді як середня вартість по Києву становить 2-3 грн.», - сказав він.

У свою чергу експерт з питань житлово-комунального господарства Тетяна БОЙКО рекомендує мешканцям, яких не влаштовує обслуговування управляючих компаній, створити в своєму будинку ОСББ і обрати іншу управляючу компанію або переукласти договір з комунальним ЖЕКом.

Спілка власників житла пропонує передбачити, що в разі якщо об`єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) в будинку створено, всі власники квартир у ньому автоматично стають членами об`єднання.

За словами Михайла БЕРЕЗОВЧУКА, союз підготував зміни до закону «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» (№4423).

«Якщо ОСББ вже є, воно зареєстроване, то всі власники квартир автоматично є членами цього об`єднання. Автоматичне членство в ОСББ – це нормальна норма життя у всьому цивілізованому світі», - сказав він.

Законопроект також передбачає, що якщо при першій спробі створити ОСББ рішення не було ухвалене через відсутність кворуму, то на других зборах навіть за явки трьох осіб об`єднання може бути створене.

М.БЕРЕЗОВЧУК відзначив, що в законопроекті пропонується вирішити питання з правом власності ОСББ на прибудинкову територію.

«Після створення ОСББ земля безкоштовно передається у власність. І від моменту створення ОСББ до отримання акту на право власності на землю будь-які юридичні дії з цією землею не допускаються», - пояснив він.

При цьому пропонується, що оплату роботи землевпорядників з оформлення землі у власність ОСББ візьмуть на себе органи влади.

У законопроекті також пропонується вказати, що ОСББ не є платником податку на додану вартість.

«Хоча ОСББ не надає послуг на сторону, а лише для самих себе, однак останні 10 років нам не вдається зробити так, аби повсюдно податкові інспекції через суди не вимагали включення ОСББ в реєстр платників ПДВ», - додав заступник голови ВГО «Спілка власників житла України».

Крім того, документ передбачає норму, згідно з якою ОСББ само визначає, хто їм надаватиме житлово-комунальні послуги і матиме статус виконавця послуг. У цьому разі мають бути укладені прямі договори між кожним власником квартири, облводоканалом і обленерго.

М.БЕРЕЗОВЧУК уточнив, що сьогодні ОСББ нав`язуються не властиві їм функції, зокрема обов`язки виконавців житлово-комунальних послуг. «Щодо експлуатації будинку ОСББ не заперечують, але якщо їм доводиться відповідати за якість комунальних послуг – тепло, вода, електрика, каналізація, то у них таких можливостей немає», - додав він.

 
гілкаДата: Вівторок, 22.02.2011, 21:30 | Повідомлення # 2
Генерал-майор
Група: Модераторы
Повідомлень: 333
Репутація: 51
Статус: Offline
Можливо ОСББ добре коли будинок новий. А якщо я живу в старому будинку, який потребує значних вкладень? Сьогодні ми платимо згідно норм, а завтра якщо створять ОСББ, то я не виключаю, що мене змусять сплачувати набагато більше. Двір у нас прибирається щоденно, під'їзди прибирають десь один раз на тиждень. побили вікно у під'їзді - жек поставив. Прорвало трубу - прийшов слюсар відремонтував ( за гроші). Чи потрібно мені ОСББ? Мабуть ні.

Повідомлення відредагував гілка - Вівторок, 22.02.2011, 21:31
 
nataДата: Четвер, 24.02.2011, 16:25 | Повідомлення # 3
Підполковник
Група: Друзья
Повідомлень: 136
Репутація: 12
Статус: Offline
Абсолютно з Вами погоджуюсь. Тут потрібно і юриста, і бухгалтера
 
гілкаДата: Субота, 26.02.2011, 20:53 | Повідомлення # 4
Генерал-майор
Група: Модераторы
Повідомлень: 333
Репутація: 51
Статус: Offline
Тут є ще один момент. Має знайтися людина, яка візьметься все це організовувати та підтримувати. Скажу чесно, я б цим питанням не займалася. Я досить втомлююсь на роботі, що ще й якоюсь іншою діяльністю займатися.Документи перевірити, це будь ласка (я юрист), а щось крім цього - мабуть ні. Змінювати роботу я також не хочу. smile
 
GidraДата: Неділя, 27.02.2011, 20:36 | Повідомлення # 5
Генерал-майор
Група: Друзья
Повідомлень: 283
Репутація: 24
Статус: Offline
Дело не в организаторе..Отнюдь....
Проблема в самой постановке вопроса- мы все вам сбрасываем....и имейте...как хотите.....
 
гілкаДата: Неділя, 27.02.2011, 21:16 | Повідомлення # 6
Генерал-майор
Група: Модераторы
Повідомлень: 333
Репутація: 51
Статус: Offline
Але ж наскільки я знаю, в Києві є як невдалі так і дуже вдалі приклади створення та функціонування ОСББ. Тут мабуть все залежить від людини, яка стане займатися цією справою. Колись показували (знову ж таки новий будинок) ОСББ де мабуть кожен би киянин мріяв жити - огороджена територія, гарна дитяча площадка, охорона, чисті під'їзди, квіти, крісла та столики сходових площадках. Просто мрія. Люди задоволені. І при цьому платежі зменшилися, хоч і не набагато.
Але не думаю, що таких прикладів у Києві дуже багато. Те, що для Європи в норму, для нас - диковинка.
 
justvisДата: Неділя, 13.03.2011, 20:40 | Повідомлення # 7
Генерал-полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 903
Репутація: 29
Статус: Offline
В нових будинках вигідно. Якщо будівельники зробили все як слід

http://justvis.at.ua
 
justvisДата: Неділя, 10.04.2011, 08:36 | Повідомлення # 8
Генерал-полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 903
Репутація: 29
Статус: Offline
60% київських тарифів ідуть на витрати співробітників ЖЕКів

За даними Головного Контрольно-ревізійного управління, 60% вартості тарифів на ЖКГ в Києві складають накладні витрати житлово-експлуатаційних служб без надання послуг.

Про це заявив голова ГоловКРУ Петро Андрєєв в інтерв`ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

"Вартість води, тепла та електроенергії при оптимізації структури управління можна було б значно знизити. До речі, якщо в ЖЕКах ми змогли нормально попрацювати, то на "Київводоканал" і на "Київенерго" наших перевіряючих узагалі не допустили", - повідомив глава ГоловКРУ.

Крім того, Андрєєв повідомив про результати перевірки комунальних служб у Макіївці.

"У ході перевірки ЖКГ Макіївки нами встановлені шокуючі факти. Жителі цього міста споживають тільки 40% води, яку вони реально оплачують відповідно до тарифів! 60% води втрачається в дірявих трубах, недосконалій та неремонтованій системі комунікацій, а люди платять за те, чим не користуються! Ця вода завдає ще більшого збитку - ідучи в ґрунт, вона розмиває дороги, просідають фундаменти будинків", - сказав він.

При цьому ніхто в Макіївці не ніс ніякої відповідальності.

"Абсолютно ніякої ...На жаль, у нас немає кримінальної відповідальності чиновників за невиконання службових обов'язків, і не можна зобов'язати чиновника компенсувати збиток людям, які через його некомпетентність несуть додаткові витрати", - повідомив Андрєєв.


http://justvis.at.ua
 
Київський форум УКРАЇНЦІ » ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИЙ » Законодавство » ЖЕК чи ОСББ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: