Вітаю Вас Гість!
Субота, 27.04.2024, 06:45
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Сайт    ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ про  Київський форум УКРАЇНЦІ  [ НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Київський форум УКРАЇНЦІ » СВІТ » Європа » Катинь
Катинь
УКРАЇНЕЦЬДата: Субота, 19.03.2011, 14:35 | Повідомлення # 1
Генерал-лейтенант
Група: Друзья
Повідомлень: 625
Репутація: 31
Статус: Offline
19.03.2011 15:13 , ОСТАННІ НОВИНИ

Rzeczpospolita: Росія блокує передачу «чорних скриньок» Ту-154 Польщі

Російська прокуратура ігнорує запити польських слідчих про передачу „чорних скриньок” польського урядового літака Ту-154, який розбився під Смоленськом у квітні минулого року.

Про це пише польська газета Rzeczpospolita, зауважуючи, що без доступу до оригіналів записів експерти не можуть завершити дослідження автентичності раніше оприлюднених розмов в кабіні пілотів.

Газета відзначає, що польські слідчі звернулися до росіян з проханням надати „чорні скриньки” ще в день катастрофи 10 квітня 2010 року, але російська сторона до сих пір їх не передала.

Спочатку російські прокурори пояснювали відмову тим, що скриньки знаходяться в Міждержавній авіаційній комісії (МАК), яка, однак, в січні завершила своє розслідування.

За даними газети, росіяни не відповіли на запит польських прокурорів з січня цього року та не відреагували на звернення генерального прокурора Польщі Анджея СЕРЕМЕТИ до керівництва російської прокуратури минулого тижня.

„Ми не маємо жодної позиції російської сторони в цьому питанні”, – сказав виданню Марчін МАКС’ЯН з головної військової прокуратури.

„Неможливість дослідження оригіналів блокує представлення кінцевої експертизи”, - сказав прес-секретар генерального прокурора Матеуш МАРТИНЮК.

Rzeczpospolita відзначає, що польські слідчі, які на початку просили повернути оригінали чорних скриньок, пізніше просили хоча б про можливість „позичити” їх на 60 днів, а в останньому запиті – допустити експертів до дослідження скриньок.

„Мова про те, аби перевірити, чи запис є повний та чи ніхто ним не маніпулював”, - сказав газеті колишній міністр юстиції Збігнєв ЦВЯКАЛЬСЬКИЙ.

„Легше поставити під сумнів доказ, якщо він не базується на оригінальному документі. Так само тут, копії, якими володіють польські експерти, це не те саме, що оригінали”, - додав він.

Як повідомляв УНІАН, контрольований російськими властями МАК у січні несподівано для поляків оприлюднив кінцевий звіт причин Смоленської катастрофи, в якому усю вину за трагедію поклав на пілотів, які нібито нібито під тиском високопосадовців намагалися посадити літак "будь-якою ціною”.

Польські експерти вважають, що пілоти не намагалися посадити літак, а – з поки не вияснених причин – не встигли відійти на так зване "друге коло".

Довідка УНІАН. Стенограма розмов в кабіні пілотів, яку передали російські експерти полякам та яка була оприлюднена в червні польськими властями, не містила записів про те, що командир екіпажу ТУ-154 Аркадіуш Протасюк на висоті прийняття рішення 100 метрів дав наказ: „відходимо на друге коло”.

Там також не було записів про те, що пілоти знали про яр перед злітно-посадочною смугою, незнання про котрий, на думку низки експертів, міг стати однією із причин трагедії.

Нові записи полякам вдалося відчитати із копій записів „чорних скриньок” ТУ-154, які вони отримали від росіян.

 
квіткаДата: Субота, 09.04.2011, 11:27 | Повідомлення # 2
Полковник
Група: Друзья
Повідомлень: 203
Репутація: 18
Статус: Offline
Що буде на роковини Катині - 2 ?
 
justvisДата: Неділя, 10.04.2011, 08:38 | Повідомлення # 3
Генерал-полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 903
Репутація: 29
Статус: Offline
У Варшаві почався День пам'яті загиблих в смоленській катастрофі

Жалобні заходи, присвячені першій річниці авіакатастрофи під Смоленськом 10 квітня 2010 року, почалися в Польщі богослужінням, передає з Варшави кореспондент РІА "Новости".

Вони проходитимуть в різних польських містах цілий день, офіційна частина відбудеться в столиці.

О 7-й ранку за місцевим часом в аеропорту Окенче, з якого злітав президентський Ту-154 рік тому, почалося богослужіння за участю родичів загиблих, представників ЗМІ туди не пустили.

О 8.41 (час катастрофи) почнуться офіційні заходи.

Жертв трагедії вшанують президент і прем`єр Польщі, інші представники влади. Зокрема, о 10.30 вони покладуть квіти до пам`ятника жертвам катастрофи на варшавському кладовищі "Повонзки". Потім у варшавських костьолах на спомин про загиблих пройдуть меси. Офіційна частина закінчується о 19.00 концертом в Національній Опері.

Вже зараз біля президентського палацу збираються люди. Як повідомлялося раніше, в маніфестаціях, які пройдуть з раннього ранку до пізнього вечора в центрі міста, візьмуть участь більше 60 тисяч осіб. За порядком в місті стежитимуть більше 2 тисяч представників правоохоронців.


http://justvis.at.ua
 
grozaДата: Неділя, 10.04.2011, 10:23 | Повідомлення # 4
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 704
Репутація: 24
Статус: Offline
Між Москвою і Польщею назріває скандал через заміну меморіальної дошки

Дата публікації 10.04.2011 | Автор Oksana Hudyma
Новини світу. 10 квітня. Дипломатичний скандал назріває між Москвою і Варшавою через заміну меморіальної дошки в Смоленську.

меморіальна дошка смоленськ

Зміна надпису на дошці обурила родичів загиблих у авіакатастрофі

Сім'ї загиблих у авіакатастрофі звели меморіальну дошку у Смоленську польською мовою, де написано, що «президент Качинський помер у дорозі на 70-ту річницю радянського геноциду у відношенні військовополонених, офіцерів польської армії».

Але російська влада в суботу, 9 квітня, замінила дошку. Тепер текст таблички, який вже написаний двома мовами - російською та польською, відноситься тільки до авіакатастрофи і зовсім не згадує про Катинський розстріл.

«Ми вважаємо, що це дуже погане рішення. Ми чекали більш чуйного ставлення... І ми думаємо, що це відіб'ється на атмосфері дня », - сказав прес-секретар польського МЗС Марчін Босацький.

«Я просто шокована. Цей інцидент підірвав довіру до росіян ... Я думаю, все це було задумано для того, щоб завдати удару по нашій психіці », - сказала вдова одного з загиблих польських політиків.

При цьому представник губернатора Смоленська Андрій Євсеєнко заявив, що польська сторона дала згоду на заміну меморіальної дошки.

Президент Польщі Броніслав Комаровський 11 квітня відвідає Смоленськ з Дмитром Медведєвим.

У Варшаві кілька сотень людей влаштували пікет біля російського посольства.
Учасники мітингу тримали польські прапори і транспаранти, які проголошували: «Тільки страшна правда про Смоленськ і Катин може нас об'єднати, а брехня - ніколи». Також, як повідомляє Sky News, мітингувальники тримали плакати з написами: «Путін - убивця», «Туск (польський прем'єр Дональд Туск -« Газета.Ru ») - зрадник».

Москва поки не дала жодних коментарів з цього приводу.

Джерело Газета.Ru

 
Київський форум УКРАЇНЦІ » СВІТ » Європа » Катинь
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: