Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 29.03.2024, 00:55
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Сайт    ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ про  Київський форум УКРАЇНЦІ  [ НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Київський форум УКРАЇНЦІ » Юридичний форум » Все інше » Куплю квартиру
Куплю квартиру
nataДата: Субота, 04.06.2011, 09:29 | Повідомлення # 1
Підполковник
Група: Друзья
Повідомлень: 136
Репутація: 12
Статус: Offline
Як придбати або продати квартиру і не потрапити в неприємну ситуацію?

04.06.2011

Купівля-продаж квартир у столиці - надзвичайно вигідний бізнес. Але при цьому, на думку фахівців, операції з житлом вважаються найбільш ризикованими. - Як же себе убезпечити?

У принципі будь-яка людина може продати або купити квартиру самостійно, не вдаючись до допомоги посередників, але краще це справа доручити фахівцям. Іноді навіть досвідчені ріелтори, оформили сотні операцій, допускають непоправні помилки. Підберіть собі сумлінного, відповідального і порядного брокера. Таким чином ви зменшите ризик до мінімуму. Однак і в цьому випадку не слід у всьому покладатися на посередників, так як багатьох з них ваша безпека хвилює в останню чергу. Пам'ятайте, що деякі аспекти майбутньої угоди ви можете проконтролювати самі.

Іноді господар квартири не має можливості продати її самостійно, наприклад, проживає за кордоном або перебуває в тривалому відрядженні. У цьому випадку він може дати доручення родичу або іншій особі. Вона може бути генеральної (на право розпоряджатися усім майном) або оформлена конкретно на право продажу певної нерухомості. Цей документ обов'язково повинен мати дату видачі. Максимальний термін дії доручення із зазначеним терміном закінчення - три роки. Врахуйте, що обставини можуть змінитися і, якщо власник житла передумає його продавати, - скасувати своє доручення він має право в будь-який момент.

Не виключається і такий варіант. Ви купуєте квартиру, а через деякий час з'ясовується, що довіреність була сфальсифікована. У результаті залишитеся і без грошей, і без житла. Так що перевіряти цей документ потрібно обов'язково. Однак нотаріус може це зробити тільки в тому випадку, якщо він був виданий на території України. Довіреність, оформлену в країнах СНД, оперативно перевірити неможливо.

Зверніть увагу і на документи, згідно з якими господар володіє своєю квартирою. Це може бути, наприклад, договір купівлі-продажу. Якщо він укладений недавно, постарайтеся з'ясувати справжні причини швидкої пере-продажу. У разі якщо це зробити не виходить або у вас виникли якісь підозри, - краще відмовитися від покупки такої квартири. До слова, в тексті договору купівлі-продажу завжди зазначено, на підставі якого документа квартира належала попередньому господарю.

До речі, будь-які документи не повинні мати пошкодження і «потертості». У подібному місці могло бути слово «копія»; не виключені й інші сюрпризи. Постарайтеся якомога ретельніше вивчити паспорт продавця - відбитки на фотографії, акуратність її вклейки, наявність всіх сторінок по порядку. А раптом у законного власника квартири паспорт вкрадений?

Завдаток необхідно оформляти в будь-якому випадку. Купувати квартиру без цієї умови - порушення елементарної безпеки. Досить часто гроші, отримані в якості завдатку, агентство залишає у себе на зберігання до з'ясування деяких питань (і не тільки).

Не поспішайте при оформленні завдатку передавати гроші продавцю, якщо у квартири декілька власників, але один з них відсутній при підписанні договору. Пам'ятайте, що власником квартири, купленої особою перебувають у шлюбі, є і другий, чоловік, дані якого зазвичай не фігурують в тексті договору. Також не віддавайте гроші, якщо є не узаконене перепланування або квартира здана в оренду третій особі (підтвердження цьому - укладений договір оренди).

При виборі місця оформлення (або нотаріуса) основну увагу необхідно приділити умовам, при яких відбувається грошовий розрахунок. У нотаріальній конторі для цих цілей обладнується кімната з щільно закривається міцною дверима, яку неможливо відкрити зовні (є засув), якщо це перший поверх - повинні бути грати на вікнах. Потрібно перевірити, чи є умови для написання розписки (стіл і т. д.), обладнання для перевірки грошових купюр.

Якщо ви плануєте зберігати гроші в банку, вибирайте нотаріуса, який територіально розташований якомога ближче до нього. Відкрити рахунок або зарезервувати сейф краще завчасно. Доставляти гроші до кінцевого пункту призначення бажано з «групою підтримки», попередньо розбивши суму на частини.

Зверніть увагу на тих, хто знаходиться з вами в нотаріальній конторі. Вони все бачать, чують і розуміють. При виході з приміщення перевірте, чи не слідують за вами підозрілі люди. Не заходьте першими туди, де проживаєте, краще пошліть вперед «розвідника»: нехай переконається, що в під'їзді вас ніхто не чекає.

Кілька слів про післяпродажній безпеки. Якщо ви продали власну квартиру і відразу ж переїхали в новий будинок, де вас ніхто не знає, турбуватися нема про що. Інша справа, коли за домовленістю з покупцем ви збираєтеся деякий час пожити в проданої квартирі. У цьому випадку нікому не повідомляйте, що вже продали житло і, природно, отримали гроші. На всі дзвінки, питання сусідів і знайомих відповідайте: «зняли з продажу», «обміняли» і т. п. Не залишайте покупцеві номер свого телефону для переадресації. Не лінуйтеся - передзвоніть потрібним людям і самі повідомте нову адресу і телефон.

За матеріалами: Уїк-енд
 
Київський форум УКРАЇНЦІ » Юридичний форум » Все інше » Куплю квартиру
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: