Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 29.03.2024, 16:10
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Сайт    ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ про  Київський форум УКРАЇНЦІ  [ НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Київський форум УКРАЇНЦІ » СПОРТ » Євро 2012 » Браззавільський синдром (офіс Наагенства до Євро за 0,58 млн грн в місяць)
Браззавільський синдром
GadukinДата: Середа, 30.03.2011, 21:46 | Повідомлення # 1
Сержант
Група: Друзья
Повідомлень: 38
Репутація: 7
Статус: Offline
Серед чоловічої частини населення Браззавіля - столиці Конго, однієї з найбідніших країн Африки, існує культ одягу.

Люди можуть жити посеред смітників, їсти зіпсовану їжу та пити жахливу воду, але останні копійки вони відкладають на придбання костюмів кричущих кольорів, часто - дорогих французьких або італійських фірм.

Їхня мета - бути схожим на колонізаторів півсторічної давнини. Наряджаючись у вишуканий, хоч і абсурдний одяг, вони намагаються втекти від сумної африканської дійсності.

Хизуючись один перед одним зеленими або жовтими костюмами-трійками, конголезці доводять всім навколо, що вони не є лузерами. І нехай у них немає грошей на гідне харчування, але життєві негаразди їм компенсує можливість пройтися центральною вулицею в яскравому туалеті.

Таку саму здатність пускати пил в очі продемонструвала головна урядова структури з підготовки до Євро-2012.

У країні, де значна частина населення живе за межею бідності, а соціальна інфраструктура повністю зруйнована, Національне агентство з підготовки до Євро-2012 витрачає мільйонні кошти просто на оренду свого приміщення в найдорожчому бізнес-центрі столиці.

"Українська правда" вже неодноразово писала про непрозорі схеми розподілу фантастичного обсягу бюджетних коштів, які виділяються на Євро-2012, а також про бенефіціарів цього "Клондайку" в статтях "Хто заробляє на Євро-2012? Перша частина розслідування"; а також "Хто заробляє на Євро-2012? Друга частина розслідування".

Але виявилося, що тендери з одним учасником - не єдиний сумнівний момент в процесі витрати коштів платників податків.

Офіс за 5 мільйонів

Після отримання Україною права проводити європейську першість з футболу, тодішній уряд Януковича створив в серпні 2007 року спеціальний орган - Національне агентство з питань підготовки та проведення Євро-2012. Згодом його очолив вірний соратник екс-президента Ющенка Євген Червоненко. Але у листопаді 2008 вже урядом Тимошенко Нацагентство було ліквідоване.

Нове життя це відомство отримало після обрання Януковича президентом і призначення головним відповідальним за Євро-2012 віце-прем'єра Бориса Колеснікова. Саме він був визначений координатором новоствореного Нацагенства, яке очолив близький до Колеснікова колишній директор будівництва стадіону "Донбас-Арена" Володимир Ковалевський.

Пізніше Нацагентство отримало небачену владу. Згідно зі змінами, ухваленими до закону про держзакупівлі, всі роботи в рамках Євро-2012 проходять без конкурсу саме після погодження з агентством. Тобто з Ковалевським.

А у травні 2010 уряд знайшов Нацагентству нову домівку. Своєю постановою Кабмін дозволив поселити відомство не де-небудь, а на 17 поверсі фешенебельного бізнес-центру "Парус", що на вулиці Мечникова, 2 в центрі Києва.
Бізнес-центр "Парус"

Питання, яке виникло в зв'язку з таким вибором місця роботи, лежить на поверхні - у яку суму бюджету обходиться оренда цілого поверху шикарного бізнес-центру для державної установи?

Невже для 70 співробітників Нацагентства не знайшлося місця у безлічі київських урядових будівель? І це при тому, що влада оголосила масштабні скорочення державного апарату, внаслідок яких обов'язково мають з'явитися вільні кабінети у тій же будівлі Кабміну.

Але уряд дозволив "центральному органу виконавчої влади" орендувати приміщення в будівлі, де розміщені офіси найбагатших людей України.

Наприклад, поверхом нижче від Нацагентства розташована компанія з управління активами "Concorde". Також у "Парусі" свої офіси мають фігуранти списку "Форбс" Віктор Пінчук та Дмитро Фірташ.

"Українська правда" попросила Нацагентство офіційно повідомити вартість оренди. Адже платники податків мають знати, скільки їхніх грошей іде на комфортні умови праці чиновників з підготовки Євро-2012 - і скільки недоотримають, наприклад, лікарні та школи.

Однак Нацагентство... відмовилося назвати ціну оренди! Вони послались на пункт договору з орендодавцем, який забороняє розголошувати інформацію про обставини угоди.

Ціна оренди офісу Нацагентства - це не пусте питання. З офісу Євро-2012 відкривається чудова панорама "Октябрської лікарні", що перебуває в жахливому стані - як й переважна частина інших українських лікарень.

І зекономлені на "Парусі" гроші могли би піти, наприклад, саме на утримання лікувальних закладів України.

Отримавши відмову від Нацагенства, "Українська правда" зв'язалася з відповідним відділом самого бізнес-центру "Парус".

Менеджери розповіли, що наразі вартість оренди приміщення оцінюють у 45 доларів США за квадратний метр, плюс 8 доларів - за експлуатаційні послуги. Всього 53 долари за квадрат.

Згідно з таблицею, яка доступна на сайті "Парусу", площа 17 поверху, де знаходиться Нацагентство, складає 1 380 квадратних метрів.

Шляхом нескладних математичних підрахунків отримуємо, що у місяць оренда поверху обходиться у 73 тисячі 140 доларів.

Тобто майже 578 тисяч гривень на місяць!

Рішення уряду поселити Нацагентство у "Парусі" з'явилося в травні. Якщо рахувати з 1 червня, ця установа орендує приміщення вже повних дев'ять місяців. Виходить, що за цей час лише за оренду приватному бізнес-центру держава сплатила близько 5 мільйонів 134 тисяч гривень!

Мабуть, не варто нагадувати, що у цей же час уряд всіма силами намагається залатати бюджетні дірки, а під стіни Кабміну приходять тисячі освітян, що вимагають підвищення зарплат.

Відповідь на ще одне питання, навіщо державній установі винаймати офіс у такому бізнес-центрі, глава Нацагенства Володимир Ковалевський дав задовго до цієї публікації.

Після скандалу, коли журналісту "Українській правді" перешкоджали фотографувати офіс Нацагентства, відомство поширило гнівну відповідь, у який Ковалевський, зокрема, стверджував, що Нацагентство здійснює "важливі представницькі функції".

Дійсно, можна лише уявляти, яких людей приймають в установі, керівник якої благословляє застосування безтендерних процедур при закупівлях для Євро-2012.

Чиновники озвучили ще одну версію, чому Нацагентство орендує "Парус" - тому що в цьому ж бізнес-центрі знімає квадратні метри місцевий організаційний комітет Євро-2012 на чолі з Маркіяном Лубківським.

Проблеми лише в тому, що за їхню оренду платить УЄФА, а не українські громадяни. Подібний же вибір офісу державною структурою межує з марнотратством у напівзлиденній країні.

Цікаво, що за старої влади Нацагентство з Євро-2012 квартирувалося у будівлі Державної акціонерної компанії "Хліб України", що знаходиться зовсім поруч з "будівництвом сторіччя" - НСК "Олімпійський".
Будівля ДАК "Хліб України"

Колишній керівник Нацагентства і теперішній чиновник МНС Євген Червоненко розповів "Українській правді", що тоді відомство орендувало по половині двох поверхів у цій будівлі. Однак вартість оренди він пригадати не зміг.

Але це й не так важливо, адже у тому випадку державна установа орендувала приміщення у державної компанії. Тобто гроші просто перекладалися з однієї бюджетної кишені до іншої. Зараз же бюджет платить комерційній структурі - при чому суми явно непорівнянні.

Власником бізнес-центру "Парус" є олігарх Дмитро Фірташ, який користується особливою повагою у нинішніх господарів Банкової.

Ремонт, який не відбувся

Втім, для державних чиновників, які відповідають за підготовку до Євро-2012, мати офіс у престижному бізнес-центрі виявилося недостатньо. Вони ще вирішили його... відремонтувати. Звісно, за державні кошти.

Так, у листопаді 2010 року Нацагентсво замовило собі капітальний ремонт офісного приміщення. Звісно, без проведення тендеру. Підряд на роботи в розмірі 1 мільйон 73 тисячі бюджетних гривень отримало ТОВ "Авіа-Буд".

Щоправда, залишалося незрозумілим, навіщо робити цей самий ремонт, якщо сам хмарочос лише 2007 року здали в експлуатацію?

Із запитанням, яка була потреба в ремонті, "Українська правда" направила до Нацагентства ще один інформаційний запит. Однак відповіді на це питання ми не отримали. Державна установа відповіла, що процедуру закупівлі робіт з капремонту в одного учасника скасували 27 грудня. Очевидно, зробили це після резонансу в пресі.

За час нетривалого перебування в офісі Нацагентства у журналіста не склалося враження, що кабінети потребують навіть косметичного ремонту.

Немає потьоків на стінах, протягів від щілин у віконних рамах, розбитого паркету або інших явищ такого гатунку, які можна спостерігати у приміщеннях інших державних організацій.

Підлога застелена чистим ковроліном, кабінети відділені охайними скляними перегородками, на яких висять жалюзі, пофарбовані у нейтральний колір стіни, які увішані фотографіями стадіонів, сучасні офісні меблі та техніка...

Щоб внести ясність в питання щодо "житлових умов" Нацагентства, "Українська правда" намагалася домовитися про офіційну фотозйомку офісу цієї державної установи. Але виявилося, що підлеглі Колеснікова засекречені не гірше Міністерства оборони.

За версією чиновників, для фотозйомки на орендованому ними поверсі... необхідний дозвіл бізнес-центру. Відповідний запит редакція направила ще два тижні тому, але питання фотозйомки, яка має зайняти не більше 10 хвилин, не узгоджене й досі.

Напевно, на думку чиновників, українських громадян, як і конголезьких модників, має цікавити лише яскрава обгортка Євро-2012. А якою ціною буде проведено футбольну першість і на що витрачаються бюджетні гроші, їм знати необов'язково.

 
Київський форум УКРАЇНЦІ » СПОРТ » Євро 2012 » Браззавільський синдром (офіс Наагенства до Євро за 0,58 млн грн в місяць)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: