Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28.03.2024, 15:08
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Сайт    ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ про  Київський форум УКРАЇНЦІ  [ НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Київський форум УКРАЇНЦІ » СВЯТА » ВЕЛИКДЕНЬ » Писанка
Писанка
grozaДата: П`ятниця, 15.04.2011, 17:10 | Повідомлення # 1
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 704
Репутація: 24
Статус: Offline
В Коломиї готуються до обласного фестивалю ”Писанка-2011”

14 квітня 2011 року у Коломийській міській раді відбулося засідання оргкомітету з питань організації обласного фестивалю “Писанка-2011”, який відбудеться в м.Коломиї 30 квітня - 1 травня 2011 року.

Члени оргкомітету, який очолює заступник міського голови Ігор Граділь, обговорили хід підготовки святкової ходи учасників фестивалю, урочисте відкриття свята, організацію виставки-продажу творів декоративно-ужиткового мистецтва та виставку композицій на Великодню тематику. У програмі фестивалю – “круглий” стіл на тему “Відродження і збереження традиційного писанкарства в осередках”, українські вечорниці для молоді та розважальна програма “Коломийська забава”. Глядачі матимуть нагоду побачити виступ Народного артиста України Михайла Кривеня та гурту “Дзвони”.

1 травня у православних та греко-католицьких церквах міста буде відслужено Святочні Літургії на честь Провідної неділі, перед Музеєм писанкового розпису діятиме виставка-продаж творів, декоративно-ужиткового мистецтва. Відбудеться також мистецька програма фестивалю за участю колективів народної аматорської творчості та нагородження переможців й вручення подяк учасникам фестивалю.

На оргкомітеті були присутні заступник начальника управління культури облдержадміністрації Василь Тимків, директор навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Василь Олексюк, завідуюча відділом народної творчості та аматорського мистецтва обласного відділу культури Стефанія Капустинська, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмила Федор, завідувач сектора з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату райдержадміністрації Галина Дрібнюк, представники медицини, освіти, преси, культури району і міста.

 
grozaДата: П`ятниця, 15.04.2011, 17:24 | Повідомлення # 2
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 704
Репутація: 24
Статус: Offline
Прикріплення: 6523765.jpg (143.5 Kb)
 
nataДата: Субота, 16.04.2011, 20:08 | Повідомлення # 3
Підполковник
Група: Друзья
Повідомлень: 136
Репутація: 12
Статус: Offline
Німеччина повернула Україні 210 вкрадених нацистами писанок

11 квітня Національному музею декоративно-прикладного мистецтва німецька сторона передала 210 писанок та 1 керамічну таріль. Культурні цінності були вивезені з України під час Другої світової війни.

"Внаслідок Другої світової війни культурне надбання України зазнало величезних втрат — понад 300 тисяч музейних експонатів, близько 51 мільйона книг, 46 мільйонів архівних справ. У 48-49 роках німці почали повертати ці експонати в Україну. До нашого музею повернули фарфор, фаянс та кераміку", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua заввідділом науково-дослідної та експозиційної роботи музею декоративно-прикладного мистецтва Новодерешкіна Ольга.

Писанки та таріль зберігалися у приватному музеї міста Хьохштедт-на-Дунаї. Про них німецька сторона повідомила у червні 2008 року під час засідання Змішаної Українсько-німецької комісії. Музей відправив у відрядження провідного наукового співробітника Тетяну Нечипоренко.

"Шафи з писанками стояли у куточку. З одного боку висіла таріль, з іншого — фрагменти вибійок. Походження писанок визначала за інвентарними номерами. Чотиризначні числа були нанесені чорною тушшю. Писанки з такими номерами до війни зберігалися тільки в нашому музеї", - розповіла Тетяна Нечипоренко.

"Директору музею було важко розлучатися з цими експонатами. Він мені сказав: "У нас таких писанок ніколи не робили, а у вас їх повно", - додала вона.

На церемонію передачі експонатів до музею приїхав заступник міністра культури Тимофій Кохан, посол Німеччини Ганс-Юрген Гаймзьот, голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Володимир Яворівський та поет Іван Драч.

"Скоро ми святкуватимемо Великдень. Для нас велика радість повернути колекцію писанок перед таким великим святом. Нам важко було розлучатися з цими писанками, та ми розуміємо, що вони стають повноцінними, коли повертаються на територію, де створювалися", - сказав Ганс-Юрген Гаймзьот.

Писанки та таріль показуватимуть усім відвідувачам музею.

 
justvisДата: Понеділок, 25.04.2011, 20:21 | Повідомлення # 4
Генерал-полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 903
Репутація: 29
Статус: Offline
Прикріплення: 5718119.jpg (80.2 Kb)


http://justvis.at.ua
 
Київський форум УКРАЇНЦІ » СВЯТА » ВЕЛИКДЕНЬ » Писанка
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: