Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 29.03.2024, 00:37
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Сайт    ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ про  Київський форум УКРАЇНЦІ  [ НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Київський форум УКРАЇНЦІ » СВЯТА » Трійця » Трійця (Зелені Свята)
Трійця
justvisДата: Субота, 11.06.2011, 14:08 | Повідомлення # 1
Генерал-полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 903
Репутація: 29
Статус: Offline
Ой, земле, радістю умийся -Прийшла до нас Зелена Трійця!

Нехай Господь нам душу гріє, А поле житом зеленіє!

М.Пономаренко.

Празник Трійці, після Різдва та Великодня, - одне з найшанованіших свят в Україні. Його ще називають П'ятдесятницею, адже Трійця відзна­чається на 50-й день після Пасхи. Назва «Зе­лені свята» дуже стародавня, в їх основі ле­жить куль дерева, культ квітів. З святами пов'я­зані барвисті та поетичні народні обряди і звичаї.

Останню суботу перед Трійцею називають «зе­леною» або «клечальною». Цього ранку дів­чата, діти та молодиці йшли в гаї, на луки збирати зілля: чебрець, полин, любисток, васильки, материнку, м'яту, а ввечері квітчали хати гіллям клена, липи, ясена. На зелені свята мали бути замайовані хата, кожний куточок подвір'я, стайні, обори, пасіка, ворота. Долівку в хаті встеляли чебрецем, полином, лепехою, букети з чебрецю, м'яти, волошок ставили на підвіконні, за ікони клали також квіти, навіть попід стріху на дворі застромлювали лепеху, папороть, клечання. Селяни вірили, що в клечанні ховаються душі померлих родичів, що були вони святими, тому вбирали оселю і подвір'я і цим самим освячували своє обійстя, очищали його від усіх злих сил. Троїцьку кле­чальну зелень зберігали й згодом

використо­вували для приготування лікувального купелю.

"Клечальна субота належить до поминальних. Цього дня колись влаштовували на могилах тризни та правили в церкві панахиди. Душі померлих поминають саме під час Зелених свят, адже в цей період починає цвісти жито, а за давніми народними віруваннями під час цвітіння хлібних злаків прокидаються померлі. Покійні предки - це постійні охоронці свого роду, які здатні впливати на врожай і допомагати в усіх хліборобських справах своїм нащадкам.

У неділю зранку люди вбиралися у святковий

одяг і йшли до церкви, яка в цей день також була пишно оздоблена гіллям дерев і квітами. Після церкви колись дівчата і хлопці йшли в ліс, де відбувалися ігри, хороводи, співи, жарти. Дівчата вибирали з довгим і тонким гіллям берізки і на самому дереві з того тонкого гілля завивали вінки і співали:

...Ой зав'ю вінки та на всі святки, Ой на всі святки, на всі празники...

Хлопці обережно відламували їх, давали дівчатам, а ті несли вінки з піснями додому, щоб ввечері пустити їх на воду. В кого вінок не пов'яне, тій судилося довго жити. Чий попливе - та щастя матиме, чий потоне - біду. Після пускання вінків на воду збиралися хлопці і дівчата на вигоні, співали. У цей день і ввечері ходили групами, бо боялися русалок, які ви­ходили з води і гуртом справляли своє свято. За народними віруваннями, вони піснями чарували дівчат та хлопців, щоб залоскотати і затягти у річку. Тому на русалчиному тижні не можна купатися в річці, хіба що попередньо кинувши у воду полин та любисток.

У давнину на Зелені свята населення урочисто йшло «на ниви», діти й дорослі здіймали галас: били в калатала,-дзвонили, співали, щоб «вигнати з поля злі сили». Ста­рійшина села кропив жита свяченою водою. Тепер важко уявити цілком те свято давнє, бо до наших днів дійшли тільки уривки його.

Ще був звичай та третій день свят освячувати криниці (вважалося, що саме в них пере­ховуються русалки). Після церковної літургії селяни йшли хресним ходом до криниць, щоб окропити їх свяченою водою. Спочатку священик освячував громадську криницю, а

потім - власні. Господарі, які хотіли позба­витися «нечистої сили в хаті», виставляли біля воріт стіл, накривали його скатертиною і клали хліб-сіль. Відчитавши молитву, священик за­ходив до хати, скроплював стіни, а потім усі будівлі, «щоб русалки не тривожили обійстя».

Згідно з християнськими уявленнями Трійця -це три обличчя Бога? Бог-Отець, Бог-Син, Бог-Дух Святий. Християнське троїцьке свято вста­новлене в пам'ять зішестя Святого Духа на апостолів, після чого вони почали розуміти різні мови і ними говорили, переповідаючи свяще­никам вчення Христа. А на місці зішестя був збудований перший християнський храм. З того часу Трійця вважається днем народження хрис­тиянської церкви. Згідно з іншою легендою, саме на Трійцю Бог створив землю та при­красив Ті зеленню.

Хоч Зелені свята пов'язані з теплою погодою, але в народі застерігали: «До Святого Духа не кидай кожуха». Та що б там не було, а Зелені свята таки відчиняли ворота красному літу. «Трійця, - казали, - трьома святами багата: кві­тами, травами і рум'яним літом».

Чому у технічно-комп'ютерну епоху це свято хвилює нас так само, як і наших далеких прародичів? Чи не тому, що в ці червневі дні кожне зіллячко напоєне сонцем і теплом, спов­нене жагою жити й родити, що цвітуть жита і буяють квіти? Природа, сягнувши в червні зе­ніту квітування, ніби стверджує, що життя вічне, невмируще. І кожне людське серце в унісон з природою переймається цією вірою. У ці свята ми вдовольняємо одвічну потребу людської душі - спілкуватися з живою природою.

Галина Медведчук.

Науковий співробітник Державного історико-краєзнавчого заказника «Межибіж».


http://justvis.at.ua
 
justvisДата: Субота, 11.06.2011, 14:10 | Повідомлення # 2
Генерал-полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 903
Репутація: 29
Статус: Offline


http://justvis.at.ua
 
igmaДата: Понеділок, 13.06.2011, 17:42 | Повідомлення # 3
Підполковник
Група: Друзья
Повідомлень: 121
Репутація: 28
Статус: Offline
вітаю всіх зі святом!
 
GidraДата: Вівторок, 14.06.2011, 20:23 | Повідомлення # 4
Генерал-майор
Група: Друзья
Повідомлень: 283
Репутація: 24
Статус: Offline
Спасибо...

Всех с Праздником..!!!
 
УКРАЇНЕЦЬДата: Субота, 02.06.2012, 15:58 | Повідомлення # 5
Генерал-лейтенант
Група: Друзья
Повідомлень: 625
Репутація: 31
Статус: Offline
На Трійцю синоптики прогнозують у Києві прохолодну погоду, але без істотних опадів. Дощі пройдуть у більшості західних областей України.

У неділю, 3 червня, в Україні збережеться мінлива хмарність. Як повідомляє Укргідрометцентр, вночі в Карпатах і на крайньому сході, вдень у східній частині, Приазов'ї та більшості західних областей пройдуть короткочасні дощі, місцями з грозами. На решті території — без істотних опадів.

Вітер протягом доби переважатиме західний, південно-західний, 7-12 м/с, на сході, в Карпатах і Приазов'ї місцями пориви 15-20 м/с.

Температура вночі 6-11°, вдень 18-23°, у південній частині вночі 11-16°, вдень 22-27°, в Карпатах вночі 3-8° тепла, вдень 7-12°.

У Києві та області без істотних опадів. Вітер переважно західний, 7-12 м/с. Температура по області вночі 6-11°, вдень 18-23°. У м. Києві температура вночі 8-10°, вдень близько 20°.

2 червня температура води в Чорному морі була 17-20° (в районі Ялти і Алушти 9°, Феодосії 11°), в Азовському морі 20-21°, в Дніпрі біля Києва 20°
 
Київський форум УКРАЇНЦІ » СВЯТА » Трійця » Трійця (Зелені Свята)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: