Вітаю Вас Гість!
Четвер, 02.05.2024, 19:58
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Сайт    ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ про  Київський форум УКРАЇНЦІ  [ НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Київський форум УКРАЇНЦІ » ПОЛІТИКА » Персони » Путін (Путін боїться зони вільної торгівлі між Україною та ЄС)
Путін
nataДата: Середа, 16.03.2011, 11:36 | Повідомлення # 1
Підполковник
Група: Друзья
Повідомлень: 136
Репутація: 12
Статус: Offline
Путін «розпереживався» за Україну через зону вільної торгівлі з ЄС

Створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом може негативно вплинути на економічні відносини України з Росією, Білоруссю та Казахстаном.

Як повідомили УНІАН у прес-службі уряду РФ, про це прем`єр-міністр Росії Володимир ПУТІН сказав учора на прес-конференції в Мінську.

За його словами, Росія буде вимушена вибудовувати кордон для українських товарів, якщо Україна та ЄС створять зону вільної торгівлі.

«Ми знаємо, що Україна веде переговори щодо створення з Євросоюзом зони вільної торгівлі. Рівень митного захисту, який Україна обумовила собі при вступі до СОТ (зараз не називатиму абсолютних цифр), у 2 рази, більш ніж у 2 рази нижчий, ніж наш єдиний митний тариф. І навіть у разі приєднання Росії до СОТ на тих підставах, які ми для себе зараз теж уже визначили з нашими партнерами по переговорах у СОТ, він майже не зміниться: він буде теж у 2 рази вищий, ніж український», - сказав В.ПУТІН.

«Що це означає на практиці? Це означає, що якщо Україна створить зону вільної торгівлі разом із Євросоюзом і вимушена буде поступитися по багатьом позиціям, чутливим для української економіки, то вона, зрозуміло, розраховуватиме, що ці товари підуть на російський ринок. А ми не зможемо цього дозволити собі зробити, й ми вимушені будемо почати вибудовувати кордон, інакше нас завалять цими товарами», - підкреслив глава уряду РФ.

На його думку, вийти на європейський ринок із традиційними товарами досить складно, а скинути на російський ринок товари не вдасться.

В.ПУТІН упевнений, що вести переговори з Євросоюзом у форматі Єдиного економічного простору або Митного союзу – «це зовсім інша справа».

Водночас, він зазначив, що приєднання до якихось інтеграційних об`єднань є суверенним правом України.

«Це справа українського народу, парламенту, Президента, уряду цієї країни. Звичайно, ми вважаємо, що в цьому випадку інтеграційні процеси, такі як Митний союз, Єдиний економічний простір, були б, звичайно, більш повноцінними, навіть якщо подивитися на наш спільний ринок», - сказав він.

«Ми вітали б переговори з Україною з цього питання й до цього прагнутимемо, розмовлятимемо з нашими партнерами», - сказав він.

За словами В.ПУТІНА, на переговорах у Мінську також йшлося про взаємодію Росії та Білорусі в рамках Митного союзу. За словами В.ПУТІНА, його розширення за рахунок приєднання України могло б зробити інтеграцію продуктивнішою, повідомляють російські телеканали.

Як повідомляв УНІАН, 3 березня 2011 р. перший віце-прем`єр-міністр Росії Ігор ШУВАЛОВ заявив, що Росія пропонує Україні спільно встановлювати зону вільної торгівлі з Європейським Союзом після приєднання до Митного союзу й встановлення єдиного економічного простору в рамках Росії, Білорусі, Казахстану та України.

Довідка УНІАН. Із 1 січня 2010 в рамках Євразійської економічної співдружності діє Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану.

6 липня 2010 набув чинності Митний кодекс Митного союзу.

1 липня 2011 року митні кордони між Росією та Казахстаном, а також між Росією та Білоруссю повинні повністю зникнути.

З 1 січня 2012 року країни об`єднаються в єдиному економічному просторі, на якому застосовуватимуться єдині принципи роботи бізнесу. Крім того, лідери країн планують створити єдиний валютний простір на території Митного союзу.

Україна і ЄС почали переговори про угоду про асоціацію в 2007 році. На початку 2008 року, після вступу України до Світової організації торгівлі, сторони почали переговори про угоду про зону вільної торгівлі, яка повинна стати складовою частиною угоди про асоціацію.

 
justvisДата: Четвер, 17.03.2011, 19:04 | Повідомлення # 2
Генерал-полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 903
Репутація: 29
Статус: Offline
Що злякало Путіна в зоні вільної торгівлі між Україною та ЄС?

Прем’єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що Росія вітала б переговори щодо приєднання України до так званого Митного союзу. Але Путін продовжив свою думку. Мовляв, якщо Україна, яка зараз веде переговори про створення з Євросоюзом зони вільної торгівлі, обере ЄС, то Росія буде вимушена почати вибудовувати з Україною кордон. Пан прем’єр-міністр пояснив це тим, що рівень митного захисту, який Україна вимовила собі, вступаючи до СОТ, більш як удвічі нижчий, ніж єдиний митний тариф у РФ. За логікою російського прем’єра, якщо Україна створить зону вільної торгівлі з Євросоюзом і вимушена буде поступитися щодо багатьох позицій, чутливих для української економіки, то вона (Україна) розраховуватиме на те, що ці товари підуть на російський ринок. Але, за словами Путіна, він не “зможе цього дозволити собі зробити”.

Після чергової антиукраїнської заяви від російського посадовця постає ряд запитань. Кому саме адресовано цей пасаж про ймовірне закриття кордонів? Українській владі чи українському суспільству? Чи, може, російському? І нарешті, яких українських чи європейських товарів так злякався російський прем’єр, щоб ставити кордон? Ці запитання ми задали експертам.

Ігор Бураківський, директор Інститут економічних досліджень та політичних консультацій:

ЗАЯВА ПУТІНА – ІНСТРУМЕНТ ПОЛІТИЧНОГО ТИСКУ

Вважаю, заява пана Путіна є інструментом політичною тиску на Україну. Якщо ми згадаємо, як відбувалося приєднання України до Світової організації торгівлі, та події, пов’язані зі співробітництвом України з НАТО, то Росія завжди вступала з якимись критичними заявами. Це є частиною політики Росії, що спрямована на політичний і економічний контроль на теренах колишнього Радянського Союзу.

Сама ідея створення єдиного економічного простору була продиктована спротивом з боку Росії швидкому вступові України в СОТ, а отже, більшій її незалежності в проведенні торгівельної політики. Зараз це триває.

Вільна торгівля України з ЄС та чинна угода про вільну торгівлю між Україною та Росією не суперечать одна одній.

Заяву Путіна можна взяти до відома, але в України є власні економічні інтереси. І ЗВТ з Європейським Союзом – в інтересах України. Виконання цієї угоди потребуватиме цілої низки регуляторних змін в Україні.

Що стосується нібито нашестя європейських товарів, про які казав Путін, то кожна країна намагається захищати свого виробника. Але я не впевнений, що в результаті підписання угоди про вільну торгівлю відбудеться така катастрофічна переорієнтація наших товарів на ринок Росії. У цьому сенсі ця заява – свідчення того, що в Росії не прораховувала наслідків створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Немає у РФ і серйозних розрахунків ефективності того ж Митного союзу.

Росіянам потрібно переводити дискусії з політичної площини (“ви або там, або тут”) у площину економічних розрахунків.

Але такі заяви – сигнал для України. Щоб захищати власні економічні інтереси, окрім декларацій про це, треба робити розрахунки, моделювати сценарії, вести дискусії з ЄС та Росією.

Росія зацікавлена в українських продуктах харчування. Але будемо ми в ЗВТ чи не будемо – це не заважатиме Росії захищати свій внутрішній ринок. Ще задовго до того, як ми почали говорити з ЄС про ЗВТ, маючи режим вільної торгівлі з РФ, з боку Росії вносилися певні обмеження на експорт української сільськогосподарської продукцію, діяли квоти на імпорт українського металу.

Україна теж проводила антидемпінгові розслідування щодо російських товарів та порушення правил добросовісної конкуренції. Тому питання захисту національних інтересів були актуальні завжди, незалежно від спільних інтеграційних проектів.

Валерій Димов, директор центру суспільно-політичних технологій “Форум”:

ПІВДЕННИЙ ПОТІК НАКРИВСЯ МІДНИМ ТАЗОМ, ТОЖ ПУТІН ЗАНЕРВУВАВ

Заява Путіна є політичною та емоційно зрозумілою. Подумайте самі, сидить він на прес-конференції у Мінську, у столиці країни, яка доволі успішно диверсифікує постачання нафти, працюючи з Венесуелою та Азербайджаном, перетравлює новину про те, що розпіарений на весь світ Південний потік накрився мідним тазом, пригадує інші дрібні провали російської політики на зовнішньоекономічному напрямку. І хочеться йому щось сказати про Україну. А що б такого сказати, думає Путін... Що там у Києві? О, ведуть переговори щодо зони вільної торгівлі із ЄС.

Треба полякати українських виробників, тим, що закриємо кордони.

Закриємо, щоб не пускати в Росію дешеві європейські товари. І це при тому, що в переважній більшості російських супермаркетів асортимент на 70% - це імпортні товари. При тому, що Росія сама втрачає контроль над виробництвом сільськогосподарської продукції. При тому, що попередні торгівельні війни себе не виправдали. Ось заборонили свого часу імпорт молдовського та грузинського вина, нібито російські виробники здатні виготовити вино за якістю та ціною зіставне з молдавським...

Російський прем’єр лякає нас кордоном, дарма що росіяни через неврожай стояли на порозі продовольчої кризи. Напевно, це єдине, що йому залишилося. А українцям у разі реалізації обіцянки Путіна залишиться спостерігати не лише “братнє” ставлення російських митників, а й те, як закривається вікно держави, яка колись вважалася братерською.

Віктор Небоженко, директор соціологічного центру “Український Барометр”:

ПУТІН ТА МЄДВЄДЄВ БОРЮТЬСЯ ЗА АНТУКРАИНСЬКИЙ КОЗИР

Розгорнулася боротьба між Медведєвим і Путіним за так званий “український ресурс”. Приниження України завжди була джерелом самоповаги Кремля. Президент Медвєдєв писав зневажливі листи Ющенку, підвищуючи свій рейтинг серед шовіністів Росії...

Це такі хитрі ігри, над якими сміялися експерти провідних країн.

Тепер іде підготовка до виборів президента Росії. Триває боротьба за те, у чиїх руках залишиться таке електоральне піар-джерело, як ненависть до України: президента чи прем’єра РФ. Думаю, Путін такими сумбурними заявами хоче відібрати в Медвєдєва антиукраїнську карту. У цій заяві нема нічого серйозного, окрім підготовки до президентських виборів. Така заява нікому не цікава. Якби Путін сказав, що завтра ми заарештуємо керівництво Газпрому та РУЕ, бо 60% російсько-українського товарообігу припадало на злочинні угоди щодо енергоносіїв і ми переходимо на нові відносини, - це могло якось збудити олігархів та суспільство. А все решта спокійно регулюється численними взаємними угодами. Не будемо шукати небезпеки в цих заявах.

Гжегож Громадський, польський експерт:

РОСІЯНИ ХОЧУТЬ ЗАБЛОКУВАТИ ПЕРЕГОВОРИ УКРАЇНИ ТА ЄС

Заява прем’єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна про шкоду для України від створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом може свідчити про бажання росіян заблокувати підписання договору. Або принаймні відкласти підписання цього договору.

Українські власті деклараціями про можливість інтегруватися або з Євросоюзом, або з Росією прагнуть більше „виторгувати” в європейських партнерів, ніж насправді думають про вступ у Митний союз з РФ, Білоруссю та Казахстаном.

Насправді нинішня еліта взагалі нічого не хоче підписувати, але якщо підписувати, то, напевне, все-таки з Євросоюзом, бо тут більше шансів на економічний розвиток, ніж у інтеграції з Росією.

Маша Міщенко, Роман Кисіль


http://justvis.at.ua
 
justvisДата: Понеділок, 11.04.2011, 19:14 | Повідомлення # 3
Генерал-полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 903
Репутація: 29
Статус: Offline
Імітація для Путіна

08.04.2011
Віталій Портников
Перед приїздом до української столиці російського прем'єра Володимира Путіна в Києві роблять все можливе, щоб сподобатися високому гостеві. І, разом із тим, не підписати нічого, що мало б серйозні наслідки.

Так свого часу, коли була можливість, діяв білоруський президент Олександр Лукашенко. Начебто всі можливі угоди про інтеграцію Білорусі і Росії вже були підписані, всі потрібні келихи в Кремлі розбиті – і все ж виявлялося, що до конкретних рішень, таких, наприклад, як введення єдиної валюти, ще роки безуспішних переговорів.

Так і зараз. У посланні Верховній Раді Віктор Янукович говорить про необхідність створення нового формату відносин із Митним союзом за формулою «3+1», але що це буде за формат – не знає, здається, сам український Президент. І навряд чи бажає знати: для нього головне – виголосити гасло, яке почують у Москві.

Однак Володимиру Путінові не потрібні ніякі нові формати. Він хоче, щоб Україна приєдналася і до Митного союзу, і до Євразійського економічного простору, створюваного Росією разом із Білоруссю і Казахстаном.

Путін попереджає, що у разі створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом на Україну чекає «асиметрична реакція» незадоволених сусідів. У Києві не говорять йому «нi» – але й «так» теж не говорять.

Україна готова розмовляти з Митним союзом, але і переговорів із Європейським Союзом не перериває. Для того, щоб у Москві не дивилися косо, вигадують різні формули та формати.

А ось переговори з Брюсселем йдуть цілком традиційно. І передбачувано. І завершити ці переговори реальними домовленостями України з її членством в СОТ куди простіше, ніж домовитися з Росією.

Але, з іншого боку, дратувати гостя теж ніяк не можна, бо є мрія, що його вдасться вмовити переглянути газову угоду, яку сам Путін вважає найкращою за всю історію російсько-українських відносин.

Тому для російського прем'єра намагаються створити симулякр напружених роздумів про інтеграцію.

Може, повірить?

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода


http://justvis.at.ua
 
гілкаДата: Понеділок, 11.04.2011, 20:45 | Повідомлення # 4
Генерал-майор
Група: Модераторы
Повідомлень: 333
Репутація: 51
Статус: Offline
Quote (nata)
Водночас, він зазначив, що приєднання до якихось інтеграційних об`єднань є суверенним правом України.

Мені дуже "сподобалася" ця фраза. особливо якщо згадати істерію Кремля стосовно вступу України до НАТО. Чи в України є лише одне суверенне право - бути покірним виконувачем волі Москви?
 
justvisДата: Понеділок, 11.04.2011, 21:06 | Повідомлення # 5
Генерал-полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 903
Репутація: 29
Статус: Offline
А якщо Росія захоче вступити в СОТ, то повинна питати в Грузії та України, на яких умовах погодяться її прийняти ?

http://justvis.at.ua
 
justvisДата: Вівторок, 12.04.2011, 08:58 | Повідомлення # 6
Генерал-полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 903
Репутація: 29
Статус: Offline
Олег Медведєв
Нам готові аж поцмоктати, аби ми лише вступили до Митного союзу. З чого така мазохістська доброта?

Слухаю Глазьєва на ICTV. Соловей щебече. Аналізую інші висловлювання росіян, якими вони зазивають нас до Митного союзу. Готові знижувати ціну на газ, скасувати мито на нафту, лизати, цмоктати і все що завгодно – на суму в 13 мільярдів пожертв. З чого така мазохістська доброта? Звідки така жертовна любов до України?

Кремлівський тандем синхронно наклав в штани. Напередодні виборів в Росії з'ясувалося, що інтеграція України до Євросоюзу – не така вже й примарна перспектива. Отож, солодкими обіцянками якнайшвидше заманити Україну в свою позолочену мишоловку.

Блискуче питання Порошенка, сформульоване фразою із фільму "Покровские ворота" "Тебе то это зачем?" зависло у повітрі. Відповідь буда непереконливою, а правди Глазьєв сказати, звичайно, не міг: за 13 неочевидних мільярдів хочуть купити всю Україну. Раз і назавжди.

PS Вибачте за грубість. Як щодо драматизму моменту, то сказано надто м"якенько так.


http://justvis.at.ua
 
Київський форум УКРАЇНЦІ » ПОЛІТИКА » Персони » Путін (Путін боїться зони вільної торгівлі між Україною та ЄС)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: