Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 03.05.2024, 11:50
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Сайт    ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ про  Київський форум УКРАЇНЦІ  [ НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Київський форум УКРАЇНЦІ » Нашого цвіту по всьому світу » Інші регіони світу » Світовий конгрес українців
Світовий конгрес українців
УКРАЇНЕЦЬДата: Вівторок, 08.03.2011, 18:42 | Повідомлення # 1
Генерал-лейтенант
Група: Друзья
Повідомлень: 625
Репутація: 31
Статус: Offline
08.03.2011 17:51
Світовий конгрес українців закликає владу не закривати україномовні школи
Світовий конгрес українців закликає владу не закривати україномовні школи

Світовий конгрес українців (СКУ) закликає органи влади не закривати школи з українською мовою навчання.

Про це йдеться у заяві СКУ.

"Світовий конгрес українців висловлює глибоку стурбованість у зв'язку із загрозою закриття в Луганській та Донецькій областях низки освітніх закладів з українською мовою навчання, зокрема українських шкіл №77 та №44 у Макіївці, №19 - в селищі міського типу Горняк, №3 - у Лисичанську, №15 - у Красному Лучі, №111 та Українського гуманітарного колегіуму в Донецьку, про що представлена інформація в українській пресі", - сказано у документі.

В СКУ наголошують, що, "мотивуючи свої дії так званою оптимізацією шкільної мережі, браком фінансування та неукомплектованістю відповідних шкіл учнями, владні структури України планують закрити українські школи в Луганській та Донецькій областях. Це позбавить школярів права навчатися державною мовою".

"Світовий конгрес українців закликає владні структури України припинити нищівний курс щодо україномовної освіти в Луганській та Донецькій областях та діяти згідно зі ст. 10 Конституції України, якою передбачено, що державною мовою в Україні є українська та що держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України", – наголосив президент СКУ Евген Чолій.

У Донецькій області в 2011 році планують закрити 26 загальноосвітніх шкіл, або 2,5% загальної кількості. За інформацією прес-служби Донецької облдержадміністрації, закриття навчальних закладів відбуватиметься згідно з Регіональною дорожньою картою з оптимізації мережі бюджетних установ і витрат місцевих бюджетів на їх утримання.

Загальна проектна потужність шкіл, намічених до закриття у 2011 році, становить 7182 учні, фактична наповнюваність – 2099 учнів. Таким чином, середня наповнюваність кожної з них - 30%.

Водночас заступник голови Донецької обласної організації Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка Марія Олійник заявляє, що власті планують закрити й ті навчальні заклади, наповнюваність яких значно перевищує 30%. Крім того, за її даними, що у регіоні намічено закрити у першу чергу українські школи.

Цієї зими хвиля протестів проти закриття україномовних шкіл охопила регіон Донбас. У Донецьку батьки дітей, які навчаються в українській школі № 111, 16 лютого заявили про готовність самоспалення у разі закриття цього навчального закладу. А батькам української школи №136 у Будьонівському районі в цьому ж місті вдалося запобігтизакриттю свого навчального закладу.

25 лютого Президент Янукович у прямому ефірі у рамках проекту "Розмову з країною" запевнив, що припинить тенденцію закриття шкіл з українською мовою викладання, якщо такі факти будуть знайдені під час відповідної перевірки.

 
квіткаДата: Вівторок, 29.03.2011, 16:48 | Повідомлення # 2
Полковник
Група: Друзья
Повідомлень: 203
Репутація: 18
Статус: Offline
Україні потрібно творити альтернативу сучасній ситуації, – СКУ

14:00, 29.03.2011

Генеральний секретар Світового конгресу українців (Австралія) Стефан Романів заявляє, що «творити альтернативу в Україні конче потрібно. Її можуть робити молоді люди, які виросли в новій державі».

Про це він заявив 29 березня під час прес-конференції у Львові.

«Ми бачимо з боку все що діється в Україні, може хотіли б побачити все трохи по-іншому», – сказав Стефан Романів.

«З боку Світового конгресу українців піднімається питання іміджу України. Ми минаємо ту проблему, що такі моменти, як бійка в парламенті , дуже зіпсували імідж України. Нам залишається в діаспорі ці справи залагоджувати», - сказав він.

Стефан Романів зазначив: «Імідж важливий, адже є український народ, бізнес, люди, які хочуть мати економічні, наукові зв’язки, зв’язки в галузі спорту. Конгрес українців намагається в цьому допомагати, а це також зовнішня політика». Він зауважив, що в останні тижні діаспора домоглась навіть заслуховування питання про ситуацію в Україні в Канадському парламенті.

«Я часто чую, що діаспора не має права займатися питаннями України. Кажуть, що якщо хочете на це впливати, переїжджайте в Україну. Якщо я говорю про український народ, то я не бачу географічних обмежень. Члени української нації – ті, що люблять Україну, хочуть для неї працювати, – вони є українцями. Якби приїхали всі, хто робив зовнішню політику до 1991 року і зараз її робить, то хто був би цим сполучником?!», – наголосив Стефан Романів.

Водночас він наголосив, що українська діаспора має своє чітке бачення щодо питання єдиної державної української мови і «буде її відстоювати, бо вважає себе частиною українського народу».

Крім того, Стефан Романів повідомив, що на сьогодні в Австралії проживає 37-40 тис. українців, з них 11 тис. осіб, які емігрували з 1991 року.

«Багато з них кажуть, що вернулися б, якби тут були відповідні умови, та це залежить від влади. Треба творити таку ситуацію, за якої люди захочуть працювати в Україні», – наголосив Стефан Романів.

 
Київський форум УКРАЇНЦІ » Нашого цвіту по всьому світу » Інші регіони світу » Світовий конгрес українців
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: