Бограч
Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до: навігація, пошук
Бограч Бограч (богораш, богорош, мадярський гуляш) — суп, приготовлений із м'яса, солодкого перцю, меленої паприки, картоплі, моркви та спецій; страва угорської кухні.
Для рецепту потрібно:
* яловичина (без кісток) — 1 кг
* свинячий жир (4-5 смужок бекону) — 80 г
* цибуля ріпчаста — 300 г
* паприка — 3 ст.л.
* сіль, кмин, часник — до смаку
* картопля — 1 кг
* перець (солодкий зелений) — 140 г
* помідори — 60 г
Даний рецепт узятий з «Малої угорської повареної книги» Кароя Гунделя — свого часу дуже відомого угорського кухаря. Соковите м'ясо з безліччю сухожиль (лопаткова частина, зарез, голяшка) нарізати кубиками зі стороною 1, 5-2 см. У розтопленому жирі присмажити до золотавого кольору дрібно нарізану цибулю. Зменшити вогонь, покласти в не занадто гарячий жир паприку, швидко перемішати, негайно ж додати м'ясо, додати потовчений часник, змішаний із кмином, долити небагато води і, зрідка помішуючи, смажити далі на слабкому вогні. При необхідності додавати воду, але завжди потроху, щоб м'ясо не варилося, а тушкувалось в малій кількості рідини.
Поки смажиться м'ясо, очистити і нарізати кубиками зі стороною 1 см картоплю (не дуже розсипчасту), зелений перець, помідори, а також приготувати чипетке. Коли м'ясо буде майже готово, дати соку випаруватися, щоб у каструлі залишився один тільки жир. Додати до м'яса картопля, добре розмішати і смажити доти, поки картопля не стане прозоріти, тоді долити кістковий бульйон і покласти зелений перець і помідори. Остаточна кількість супу регулюється шляхом додавання кісткового бульйону або води, після чого знову посолити.
На території України приготування цієї страви широко розповсюджене на Закарпатті.