Вітаю Вас Гість!
Субота, 27.04.2024, 04:53
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Сайт    ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ про  Київський форум УКРАЇНЦІ  [ НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Київський форум УКРАЇНЦІ » ПОЛІТИКА » Міжнародна політика » Азаров звинуватив Путіна в завищенні ціни на газ
Азаров звинуватив Путіна в завищенні ціни на газ
grozaДата: Середа, 13.04.2011, 12:36 | Повідомлення # 1
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 704
Репутація: 24
Статус: Offline
Азаров: Німеччина отримує російський газ за меншою ціною, ніж Україні

103 13 квітня 2011, 11:31

Прем'єр-міністр України Микола Азаров звинуватив Росію в маніпуляції з цінами на газ. За його словами, ціна на російське блакитне паливо для Німеччини нижче в Україну, хоча ця країна розташована набагато далі від Росії.

Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабінету міністрів у Києві в середу, заявив, що особисто передав прем'єру Росії Володимиру Путіну довідку, в якій порівнюються ціни на газ для України та інших країн.

У довідці сказано, що ціна на російський газ для Німеччини нижче, хоча ця країна розташована набагато далі.

Збентежений Путін відвів удар тим, що доручив своєму заступнику Ігорю Сєчіну 19 квітня обговорити в Києві питання обгрунтованості формули на газ.

"Головним позитивним результатом дискусії було те, що прем'єр-міністр Росії пообіцяв доручити своєму заступнику Сєчіну під час його візиту в Україну 19 квітня обговорити з урядом України питання обгрунтованості всієї формули ціноутворення на газ для України", - сказав прем'єр.

У зв'язку з цим Азаров доручив першому віце-прем'єр Андрію Клюєву і міністру енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка на переговорах з Сечіним використовувати всі наявні аргументи, інформацію та аналіз щодо аналогічних умов угод про постачання природного газу в інші країни, зокрема, в країни ЄС.

Як відомо, згідно з підписаними в січні 2009 року російсько-українським газовим контрактам на період до 2020 року, ціна імпорту російського газу розраховується за формулою, що враховує зміну цін на мазут і газойль в попередні дев'ять місяців. При цьому в якості базової ціни була обрана ціна в $ 450 за 1000 куб. м, яка, на думку переважної більшості українських експертів, значно перевершує ціни поставок російського газу для інших країн Європи, хоча в ціні газу для України відсутня плата за транзит.

Нова українська влада у квітні 2010 року в Харкові в обмін на продовження на 25 років оренди бази Чорноморського флоту домоглася знижки в ціні газу для Києва в розмірі 30%, але не більше $ 100 за 1 тис. куб. м.

У результаті в другому кварталі 2010 року ціна знизилася до $ 232,86 за 1 тис. куб. м з $ 305,68 за 1 тис. куб. м кварталом раніше. Але потім вона стала потроху рости через подорожчання нафти на світовому ринку: у третьому кварталі вона досягла $ 248,72, у четвертому - близько $ 252 за 1 тис. куб. м.

У поточному році у зв'язку з різким зростанням цін на нафту, викликаних подіями в Північній Африці і на Близькому Сході, ця тенденція тільки підсилилася. У першому кварталі ціна зросла до $ 264 за 1 тис. куб. м, а в цілому за підсумками року експерти прогнозують середню ціну поставок в $ 300 за 1 тис. куб. м, хоча спочатку "Газпром" прогнозував її в $ 280 за 1000 куб. м.

 
Київський форум УКРАЇНЦІ » ПОЛІТИКА » Міжнародна політика » Азаров звинуватив Путіна в завищенні ціни на газ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: