Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 22:00
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Сайт    ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ про  Київський форум УКРАЇНЦІ  [ НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Київський форум УКРАЇНЦІ » БІЗНЕС » Малий бізнес » Кава на колесах
Кава на колесах
grozaДата: Четвер, 07.06.2012, 19:19 | Повідомлення # 1
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 704
Репутація: 24
Статус: Offline
Кава на колесах: відтепер - заборонений бізнес

Євро-2012 кав'ярні на колесах

Влада вважає, що кава на вулиці становить загрозу гостям Євро-2012 через газові балони

"А що я маю робити цілий місяць? Мені ж за житло платити треба..." - скаржиться юнак, заварюючи в цей час каву прямо з автомобіля поблизу Контрактової площі.

Такі кав'ярні на колесах стали популярними останнім часом в українській столиці - зараз у різних людних кутках Києва їх є принаймні 300, кажуть в "Асоціації мобільних кав'ярень".

За кілька днів до початку Євро-2012 влада міста вирішила заборонити їх роботу на час чемпіонату, посилаючись на небезпеку через газові балони, які використовують у своїй роботі автокав'ярні.

Але в асоціації збираються довести безпечність своєї роботи і кажуть, що заборонити її має право лише суд.
Тільки у Києві

Каву-американо вуличний бариста приготував менше, ніж за хвилину: "Стільки води достатньо? Скільки цукру?", - поцікавився хлопець, перш ніж закінчити замовлення.

Його робота полягає в тому, аби цілий день стояти біля автомобіля, у який вмонтована необхідна для приготування кави техніка. В меню є також капучіно, лате, гарячий шоколад, кава по-сицилійськи...

"Мені подобається сервіс, кава - чудова. Ми не бачили такого виду кав'ярень в жодному іншому місті, окрім Києва. Їх варто було б залишити", - розповів турист Мішель Гере із провінції Квебек у Канаді, тримаючи в руках паперове горнятко із гарячим напоєм. Разом з друзями він прибув на Контрактову площу у пошуках Андріївського узвозу.

У цьому місці поруч працюють приблизно 5 таких автокав'ярень, обслуговуючи студентів, які курсують від метро до навчальних корпусів, та працівників навколишніх ділових центрів, що виходять на площу перепочити від роботи.

"Я дуже часто п'ю тут каву - по кілька разів на день. Обожнюю її. Це зручно, поки я доходжу до офісу, встигаю попити. В таку погоду, як зараз, хочеться чогось гарячого - можна йти вулицею і пити каву", - розповіла киянка Поліна, яка працює неподалік Контрактової площі.
Вибухонебезпечні балони

"Газові балони, які використовують у своїй роботі такі кав'ярні, несуть потенційну небезпеку їх працівникам та оточуючим людям. "

Прес-служба управління Держпрогірнагляду

У постанові, опублікованій на офіційному сайті управління служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, про причину заборони роботи кав'ярень на колесах нічого не сказано. Тому любителі вуличної кави не розуміють, чому ухвалили таке рішення. Люди, які заробляють цим на життя, також розводять руками - мовляв, всі питання вирішуватимуть власники.

"За три дні до відкриття Євро зібрали нараду і вирішили все зачинити - де тут логіка?" - сказав у коментарі ВВС Україна голова правління "Асоціації мобільних кав'ярень" Віталій Бяльський.

Напередодні він був на нараді керівництва київської міськдержадміністрації, в ході якої представники Держпрогірнагляду рекомендували владі Києва заборонити роботу мобільних кав'ярень на час проведення Євро-2012.

"Ми висловили своє занепокоєння, бо цими кав'ярнями ми займалися із січня, провівши багато перевірок. Газові балони, які використовують у своїй роботі такі кав'ярні, несуть потенційну небезпеку їх працівникам та оточуючим людям, оскільки вони вибухають при неправильній експлуатації", - розповіли ВВС Україна у прес-службі відомства.

У підсумку асоціації рекомендували підготувати необхідні документи, щоб отримати дозвіл на легітимну роботу. Однак Віталій Бяльський вважає, що не можна міряти всіх однією міркою:

"Є певна частка правди у словах про небезпеку газових балонів. Але їх можна використовувати по-різному. Можна мати допуск, отриманий у спеціальній організації, де навчали використовувати ці балони. Можна заправляти їх на ліцензійних заправках, які мають право це робити, а можна на автомобільних заправках - підпільно, заплативши гроші операторові", - розповів чоловік.

На його переконання, рішення про заборону будь-чого може ухвалювати лише суд, тож кав'ярні мають намір працювати й далі.
Цікавий бізнес

Віталій Бяльський стверджує, що нині законодавство недостатньо чітко окреслює всі аспекти роботи кав'ярень на колесах. За його словами, представники асоціації вже робили спроби вирішити це питання і пропонували чиновникам ухвалити меморандум про взаєморозуміння. Але, заявив чоловік, більшість з тих, до кого зверталися, проігнорували пропозиції.
Євро-2012 вуличні кав'ярні

За вдалої організації вулична кава може стати прибутковою справою

В свою чергу, Держпромгірнагляд вказував на проблеми з газом і раніше, нагадуючи про інцидент 2008 року, коли в Києві біля станції метро "Святошин" вибухнув кіоск, де за допомогою газового балона готували курей-гриль. Інспектори вважають, що через велике скупчення людей під час спортивних подій автомобілі, більшість з яких паркуються у центральній частині міста та на людних площах, становлять особливу небезпеку.

Роботу авто-кав'ярень критикували також представники Державтоінспекції, на чию думку торгувати з машин без спеціального дозволу не можна. Хоча представники бізнесу із цим не погоджуються.

Віталій Бяльський припускає, що причина негараздів його колег може полягати в іншому:

"Можливо, хтось зацікавився цим видом бізнесу, і якийсь великий оператор хоче зайти на ринок, який вже дуже популярний серед киян та гостей столиці. Можливо - це, можливо - щось інше, але це на рівні здогадок".

Вказати рівень прибутків від такого бізнесу чоловік не зміг - все залежить від багатьох обставин, наприклад, від місця, де працює конкретна кав'ярня. Ділова преса вказує, що один автомобіль при вдалому розташування може приносити мало не 30 тисяч гривень на місяць, окуповуючись при цьому трохи більше, ніж за півроку.

Як зазначив 7 червня прокурор Києва Анатолій Мельник, цього року підприємці малого та середнього бізнесу, до яких належать і власники автокав'ярень, забезпечили 40% надходжень до держбюджету від Києва.
 
Київський форум УКРАЇНЦІ » БІЗНЕС » Малий бізнес » Кава на колесах
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: