Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 16.04.2024, 21:56
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Сайт    ПОВІДОМИТИ ДРУЗЯМ про  Київський форум УКРАЇНЦІ  [ НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Київський форум УКРАЇНЦІ » ОСВІТА » ВНЗ » Найкращі вузи України (за Табачником Московські ВНЗ вище Гарварда і Оксфорда)
Найкращі вузи України
GadukinДата: Четвер, 31.03.2011, 07:45 | Повідомлення # 1
Сержант
Група: Друзья
Повідомлень: 38
Репутація: 7
Статус: Offline
Чиновники Міносвіти заявили, що в міжнародний рейтинг потрапило 5 українських вузів: два донецьких, два харківських і один кримський... За цим “рейтингом” російські вузи випереджають Гарвард і Оксфорд...

Дмитро Табачник

“Завдання Президента виконуються! П’ять вищих навчальних закладів України ввійшли до рейтингу провідних університетів світу”, – відрапортували вчора в Табачника.

«За інформацією незалежного рейтингового агентства “РейтОР”, з майже 15 тисяч університетів світу, ними (рейтинговим агентством. – Авт.) було відібрано для оцінювання близько 500 відомих світових університетів. До кінцевого переліку рейтингу увійшло 430 університетів. Серед них: Харківський національний університет – 287–289 місце в рейтингу; Національний технічний університет України "Харківський політехнічний інститут" – 356 місце; Донецький національний технічний університет – 409 місце; Донецький національний університет – 421 місце, Таврійський національний університет імені В.І.Вернадского – 426 місце», – розповів директор департаменту персоналу та керівних кадрів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Сергій Баранов-Мохорт.

На сайті компанії “РейтОР” представлено лише одне дослідження глобального рейтингу вищих навчальних закладів, причому датоване 2009 роком (якщо точніше, термін реалізації проекту – червень 2008 – лютий 2009 року). І позиції українських вишів, представлених в цьому рейтингу, повністю відповідають позиціям, названим Міносвіти.

“У зв’язку з ростом інтересу російського академічного товариства до міжнародних оцінок російських університетів, необхідністю визначення місця російських університетів у світовій освітній системі, важливості розробки інструменту оцінки конкурентоспроможності російської вищої професійної освіти у динамічному вимірі НРА “РейтОР” реалізував цей проект – новий глобальний рейтинг світових університетів”, – йдеться на сайті рейтингового агентства.

Цікаво, що за цим рейтингом Московський державний університет імені М.Ломоносова, посідаючи 5 позицію, випереджає Гарвардський, Стенфордський і Кембріджський університети.

За даними сайту, “автор ідеї створення інституту незалежної оцінки освіти в Росії”, тобто цього агентства, – відомий російський олігарх, алюмінієвий король Олег Дерипаска. До речі, обидва виші, у яких навчався Дерипаска, – Московський державний університет імені М.Ломоносова і Російська економічна академія ім. Г.Плеханова – потрапили до нього, посівши 5-е і 399-е місця відповідно.

Навіть якщо припустити, що в університеті Ломоносова освіта якісніша, ніж у Гарварді чи Оксфорді (хоча це дуже важко уявити) й українські університети також вхожі у цей “РейтОРський” список кращих, то це аж ніяк не заслуга нинішнього Міносвіти на чолі з Табачником. У ті роки, коли складали рейтинг, тобто у 2009 році, українською освітою керував Іван Вакарчук.

Але якщо під час засідання громадської гуманітарної ради в серпні минулого року Янукович поставив завдання, щоб 3-5 університетів України увійшли до числа ВНЗ, визнаних у світі, то треба виконувати, – вирішили чиновники.

Цікаво, вони справді думали так примітивно обдурити президента?

Баранов-Мохорт навіть запевнив, що цей рейтинг – “перша ластівка, після якої прилетять інші”. А звідки їм летіти, як не від сусідів з Півночі?

СтудентиАдже українські виші жодного разу не потрапляли у світові ТОП-100, ТОП-200 чи навіть ТОП-500. Є в нас один прорив – у рейтингу Webometrics університетів світу кращий результат серед українських вузів показав Львівський національний університет ім. Івана Франка, який зайняв 1443 (тисяча чотириста сорок третю) позицію. На 1576-ій позиції розмістився Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, на 1608-ій – Національний університет «Києво-Могилянська академія». Донецький національний технічний університет посів 1634-е місце, а на 1745-ий рядку опинився Харківський національний університет імені Каразіна.

Але Webometrics аналізує не освітню діяльність університетів у цілому, а представлення вишу в Інтернеті, по суті – сайти вузів.

Одним з найбільш авторитетних рейтингів університетів є Шанхайський рейтинг (ARWU – академічний рейтинг світових університетів). Він оцінює переважно науково-дослідницький складник університетської діяльності.

– Шанхайський рейтинг, – розповідає старший науковий співробітник Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України Сергій Курбатов, - розраховується за такими критеріями. Перше – якість освіти (10%), що визначається кількістю випускників університету, які здобули Нобелівську премію або особливі відзнаки у своїх галузях; друге – рівень викладачів (40%), що розраховується у двох підкатегоріях: а) кількість викладачів – лауреатів Нобелівської премії і спеціальних відзнак у своїх галузях (20%); б) частота цитування праць викладачів у 21 предметній категорії за версією ISI Highly Cited (20%); третє – результативність наукових досліджень (40%), що визначається з огляду на кількість публікацій у провідних академічних журналах світу, і четверте – своєрідна «академічна щільність» університету (10%), коли результати, набуті за першими трьома критеріями, діляться на кількість постійних викладачів університету. У сумі виходить «індекс Гарварду» – 100%... Найпростіше пояснення, чому українських університетів нема в цьому рейтингу – у нас традиційно дослідницька сфера акумульована в системі Академії наук, а університет переважно виконує навчальну функцію. І відверто кажучи, шанси туди потрапити дуже невеликі. Ну де ви бачили в нас лауреата Нобелівської премії?

– Ви ніколи не стикалися з рейтингом “РейтОР”?

– Наприкінці минулого року, коли я писав матеріал про міжнародні рейтинги, у них була лише версія попереднього року.

– Так вона й залишилася – там де університет Ломоносова випереджає Кембридж.

– Пам’ятаєте, як колись казав Сталін, що неважливо як голосують депутати з’їзду, важливо, хто рахує бюлетені.

До 2009 року іншим поважним глобальним рейтингом ВНЗ у всьому світі вважався рейтинг впливового британського видання “Таймз”, який складався разом британською дослідницькою групою QS. Але у 2009 році Times Higher Education та група QS розірвали відносини. І світ отримав два нових глобальних рейтинги. QS стала визначати статус вишів у співпраці з американським журналом US News & World Report, а “Таймз” об’єднується з компанією Тhomson Reuters .

Нові критерії від “Таймз” виглядають таким чином: 1) оцінка науково-дослідницької діяльності університетів – 55% (кількість наукових публікацій у розрахунку на одного співробітника; індекс цитування робіт співробітників, розмір прибутку від науково-дослідницької діяльності в перерахунку на одного наукового співробітника, розмір фондів, додатково залучених для науково-дослідницької діяльності від громадських організацій та реального сектора економіки і репутація університету як науково-дослідної установи за підсумками опитування представників академічної спільноти); 2) оцінка інституційних характеристик університету – 25% (кількість студентів у перерахунку на одного викладача, співвідношення випускників з PhD та іншими науковими ступенями, оцінка якості викладання в університеті з боку академічної спільноти і розмір прибутку університету у перерахунку на одного співробітника); 3) оцінка економічної та інноваційної активності університету – 10% (прибуток, отриманий від науково-дослідницької діяльності від реального сектора економіки у перерахунку на одного наукового співробітника); 4 – інтернаціоналізація університету (співвідношення іноземних та вітчизняних студентів і іноземних та вітчизняних викладачів).

СтудентиЗа останні сім років, які “Таймз” складає рейтинг світових вузів, жоден з українських вищих навчальних закладів не потрапив ані в першу, ані навіть у другу сотню кращих.

Колишній заступник міністра освіти, а нині керівник Центру освітнього моніторингу Павло Полянський запевняє, що сьогодні найповажнішим рейтингом вишів є QS World University Rankings, складений британською дослідницькою групою QS.

Ось як складається цей рейтинг: 32,5% - індекс цитованості наукових праць учених і викладачів університету; 30% – обсяг і репутація науково-дослідницьких робіт, які виконуються; 30% – умови навчання для студентів; 5% – частка іноземних студентів і викладачів; 2,5% – прибуток від наукових досліджень. У рамках дослідження Тhomson Reuters опитують 15 тисяч ректорів і 5 тисяч менеджерів компаній, які пропонують роботу.

На думку пана Полянського, головними причинами, чому серед кращих ВНЗ світу немає українських, є низький рівень цитування українських науковців; слабка «інтернаціоналізація» українських вишів, а також їхня слабка упізнаваність у міжнародних академічних та рекрутингових колах.

- Величезна кількість так званих «ваківських» видань дає змогу українським науковцям не перейматися тим, що їхні праці залишаються невідомими в англомовному світі, – розповідає Павло Полянський. – Також ця обставина розхолоджує авторів щодо наукового рівня праць. Ті ж науковці (їх небагато), які володіють англійською і друкуюся в зарубіжних виданнях, нерідко воліють публікуватися під ім’ям не українського вузу, а західних університетів, почесні звання яких вони мають або в яких закінчили певні студії. В Україні тисячі докторів наук і професорів не володіють жодною іноземною мовою... Чимало українських університетів мають перед тим, як претендувати на високі місця в міжнародних рейтингах, позбутися хабарництва при зарахуванні абітурієнтів до числа студентів та в процесі навчання. З такими «родимими плямами», які має сьогодні вища освіта, жодна міжнародна інституція не пропустить нас до високих щаблів рейтингу... Такі заяви чиновників Міносвіти напередодні Дня сміху могли б сприйматися як невдалий жарт. Це намагання ввести в оману не лишень громадськість, що вже не є дивним, а й главу держави.

– Я вже писав колись, якщо українські університети хочуть бути у світовому рейтингу ВНЗ, Україна має започаткувати свій міжнародний рейтинг і вставити у ньому критерії, на підставі яких ми туди потрапимо, – жартує пан Курбатов. – Наприклад, кількість “ваківських” публікацій чи кількість лауреатів Шевченківської премії.

 
justvisДата: Четвер, 31.03.2011, 09:01 | Повідомлення # 2
Генерал-полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 903
Репутація: 29
Статус: Offline
А які вузи в Україні найкращі ?

http://justvis.at.ua
 
GadukinДата: Четвер, 31.03.2011, 22:48 | Повідомлення # 3
Сержант
Група: Друзья
Повідомлень: 38
Репутація: 7
Статус: Offline
звичайно потрібно робити поділ на технічні вузи і класичні.
якщо говорити про останні, то тут безумовно в когорту кращих входить Могилянка, Київський національний університет імені тараса шевченка, Львівський національний університет та інші (крім цих внз сильна юридична школа в Харкові та Одесі).
 
rosaДата: Неділя, 15.05.2011, 04:31 | Повідомлення # 4
Полковник
Група: Друзья
Повідомлень: 164
Репутація: 30
Статус: Offline
Рейтинг найкращих вузів України 2011 року

http://paralleli.if.ua/news/11672.html

 
justvisДата: Неділя, 15.05.2011, 09:47 | Повідомлення # 5
Генерал-полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 903
Репутація: 29
Статус: Offline
А чому Національний університет "Києво-Могилянська академія" так далеко ?

У Львові всі ставлять універ вище політехніки...


http://justvis.at.ua
 
grozaДата: Вівторок, 15.05.2012, 12:39 | Повідомлення # 6
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 704
Репутація: 24
Статус: Offline
Найкращим ВНЗ України знову став «Київський політехнічний інститут»

До п'ятірки найсильніших увійшло 7 навчальних закладів. 5 — розташовані у Києві, по одному — у Донецьку та у Львові. Перелік лідерів, у порівнянні із минулим роком не отримав великої кількості змін.

Рейтинг найкращих вузів в Україні публікується вже вп'яте. Цього року, він розраховувався за тією ж методологією, що і минулорічний. Дещо змінилася лише кількість навчальних закладів: у загальному списку було оцінено 232 виші України.

За цьогорічними результатами, до п'ятірки найсильніших увійшло 7 навчальних закладів. 5 — розташовані у Києві, по одному — у Донецьку та у Львові. Перелік лідерів, у порівнянні із минулим роком не отримав великої кількості змін.

Першу позицію рейтингу стабільно тримає Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут». Цей заклад отримав 90 балів.

На другій позиції, із невеликим відривом від лідера, розташувався Київський національний університет імені Тараса Шевченка (83 бали). За ним розташувався Національний університет «Києво-Могилянська академія» (43 бали) та Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана (42 бали).

Четверта позиція - Національний університет «Львівська політехніка» (36 балів), а звершує п'ятірку лідерів Київський національний університет будівництва та архітектури (30 балів).

Методологія оцінювання

Упорядники рейтингу зазначають, що проект має на меті визначення вузів, навчання в яких має найбільшу практичну цінність і відповідає вимогам реального сектора економіки, а також гарантує випускникам надійні перспективи працевлаштування.

При розрахунку рейтингу враховувалися такі критерії, як задоволеність випускників вишів отриманою освітою та можливістю використати його у трудовій діяльності, сприйняття роботодавцями якості освіти в українських вузах, сприйняття експертами якості освіти і співпраця між вузами і компаніями-роботодавцями.

Найкращі вузи України (зведений рейтинг)
Місце в рейтингу Назва вузу Кількість балів у рейтингу
1 Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» 90
2 Київський національний університет імені Тараса Шевченка 83
3 Національний університет «Києво-Могилянська академія» 43
3 Державний вищий навчальний заклад «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» 42
4 Національний університет «Львівська політехніка» 36
5 Київський національний університет будівництва і архітектури 30
6 Національний гірничий університет (Дніпропетровськ) 28

Окрім загального рейтингу вузів, «Компас -2012» традиційно представляє ще два Топи — по регіонах та за напрямами підготовки.

Регіональний рейтинг

Що стосується регіонального рейтингу, то у Західному регіоні, традиційно, перші дві позиції посіли львівські вузи: Національний університет «Львівська політехніка» та Львівський національний університет імені Івана Франка. На третій сходинці опинився Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.

Четверту позицію посів Національний університет водного господарства та природокористування у Рівному, а завершує п'ятірку найкращих вишів західного регіону Тернопільський національний економічний університет.

Найкращі вузи Центрального регіону зосереджені, в основному, в столиці. У Києві розташовані 5 із 7 найкращих національних вузів.

Перелік найсильніших вузів регіону практично дублює рейтинг найкращих вузів у масштабах країни: перше місце посів КПІ, друге — КНУ ім. Т.Г.Шевченко, КНЕУ ім. Вадима Гетьмана, НаУКМА та Київський національний університет будівництва та архітектури.

Перша п'ятірка виглядає так: Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Державний вищий навчальний заклад «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», Національний університет «Києво-Могилянська академія» та Київський національний університет будівництва і архітектури.

В цілому, за критеріями рейтингу, кращим вузом Південного регіону може вважатися Національний гірничий університет України (Дніпропетровськ, 1 місце у регіональному, і 6 — в загальнонаціональному рейтингу).

Другу позицію серед вишів Південного регіону поділяють між собою Дніпропетровський національний університет і Одеський національний політехнічний університет. Третю — Державний вищий учбовий заклад «Український державний хіміко-технологічний університет», Одеський державний економічний університет і Національна металургійна академія України.

Серед інших сильних вузів регіону: Запорізький національний технічний університет, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Криворізький технічний університет, та інші.

Східний регіон, як і Центральний, пропонує непогані освітні можливості з основними освітніми центрами у Харкові і Донецьку. Всього до рейтингової оцінки увійшло 47 вищих навчальних закладів Східного регіону, 1 із них опинився серед кращих на загальнонаціональному рівні.

Серед вузів Східного регіону на першій позиції розташувався Донецький національний технічний університет.

Друге місце посідає Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», третє — Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого.

Інші виші Східного регіону, що дають високо затребувану освіту — Донецький національний університет, Харківський державний технічний університет будівництва та архітектури, Харківський національний автомобільно-дорожній університет.

ТОП-3 вузів за рівнем підготовки спеціалістів за економічними спеціальностями
Місце у рейтингу Назва вузу
1 Київський національний університет імені Тараса Шевченка
2 Державний вищий навчальний заклад «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»
3 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
4 Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»
5 Київський національний торговельно-економічний університет

ТОП-5 вузів за рівнем підготовки спеціалістів із правознавства
Місце у рейтингу Назва вузу
1 Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого (Харків)
2 Київський національний університет імені Тараса Шевченка
3 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
3 Одеська національна юридична академія
4 Львівський національний університет імені Івана Франка
5 Державний вищий навчальний заклад "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

ТОП-5 вузів за рівнем підготовки спеціалістів із інженерно-технічних напрямків
Місце у рейтингу Назва вузу
1 Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»
2 Національний гірничий університет (Дніпропетровськ)
3 Національна металургійна академія України



3 Державний вищий навчальний заклад «Донецький національний технічний університет»
3 Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»
4 Національний університет «Львівська політехніка»
5 Київський національний університет імені Тараса Шевченка

ТОП-5 вузів за рівнем підготовки спеціалістів за напрямком інформаційні технології
Місце у рейтингу Назва вузу
1 Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»
2 Київський національний університет імені Тараса Шевченка
3 Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»
4 Національний університет «Львівська політехніка»
4 Харківський національний університет радіоелектроніки
5 Національний авіаційний університет
5 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
5 Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій
5 Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

ТОП-5 вузів за рівнем підготовки спеціалістів із архітектури/будівництва
Місце у рейтингу Назва вузу
1 Київський національний університет будівництва і архітектури
2 Придніпровська державна академія будівництва та архітектури
2 Харківський державний технічний університет будівництва та архітектури
3 Одеська державна академія будівництва та архітектури
4 Національний університет «Львівська політехніка»
4 Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури
5 Донбаська національна академія будівництва та архітектури
 
iKnopkaДата: Понеділок, 18.03.2013, 21:09 | Повідомлення # 7
Підполковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 145
Репутація: 0
Статус: Offline
Львівський універ - найкращий !!!

www.iknopka.at.ua
 
iKnopkaДата: Середа, 15.05.2013, 07:13 | Повідомлення # 8
Підполковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 145
Репутація: 0
Статус: Offline
Які ВУЗи в цьому році визнані найкращими ?

www.iknopka.at.ua
 
iKnopkaДата: Вівторок, 10.05.2016, 06:29 | Повідомлення # 9
Підполковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 145
Репутація: 0
Статус: Offline
В Києві є добрі Вузи ?

www.iknopka.at.ua
 
liyalarinovaДата: Понеділок, 30.05.2016, 20:53 | Повідомлення # 10
Рядовий
Група: Пользователи
Повідомлень: 5
Репутація: 0
Статус: Offline
в Украине вообще туго с ВНЗ
 
gukДата: П`ятниця, 14.07.2017, 18:11 | Повідомлення # 11
Лейтенант
Група: Проверенные
Повідомлень: 48
Репутація: 0
Статус: Offline
Як мінімум кілька ВУЗів є

Додано (14.07.2017, 18:11)
---------------------------------------------
Які цього року найпрестижніші ?


www.ihor-hook.blogspot.com/
 
VivaroДата: Четвер, 15.06.2023, 19:28 | Повідомлення # 12
Рядовий
Група: Пользователи
Повідомлень: 6
Репутація: 0
Статус: Offline
Мда, московський випереджає кембрідж, цікава статистика((
 
Київський форум УКРАЇНЦІ » ОСВІТА » ВНЗ » Найкращі вузи України (за Табачником Московські ВНЗ вище Гарварда і Оксфорда)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: