.Томич: “Якщо гречку закуплять, то в наступному році її дефіцит повториться”. Костянтин Коваленко, Інтерв'ю, 12.03.11 о 17:55
Починаючи з осені 2010 року ціна на гречку підвищилась майже у 5 разів і тепер вона перейшла у клас елітної їжі для гурманів. Підвищення відбулось у два стрибки – після збирання врожаю та на Новорічні свята. Тепер ціна часом досягає 25 гривень, причому на ринку її майже немає. Єдиний вихід, який побачив у цій ситуації уряд – закупівля гречки в Китаї. Це буде, звісно інший, не український сорт гречки, проте її поява на ринку дозволить, на думку урядовців, знизити ціну до 15 гривень за кілограм.
Чи вийде в уряду у такий спосіб знизити ціну на гречку і як правильно виходити з «гречаної кризи» кореспондент агенції “ГолосUA” з’ясовував у почесного президента Асоціації фермерів та приватних землевласників України Івана Томича.
- Що сталося з ціною на гречку?
- Якщо взяти попередні 10 років, то ні на місцевому рівні, а ні в центрі ніхто не приділяв достатньої уваги цій культурі. Це була культура, віддана на відкуп і в результаті – площа посівів зменшувалася і в 2010 році вона стала найменшою за роки незалежності. А якщо не сіяли, то нічого і збирати – принцип простий.
Друге – знищена система виробництва: від насінництва до переробки. Також втрачена наукова база і вже впродовж 20 років в Україні ніхто не займається селекцією, розведенням, новими технологіями. Гречка це не світова культура, а слов’янська. Основний споживач та виробник гречки в світі – це Україна, Росія та Білорусь. Саме ці країни і розробляють технології, але в Україні наукова база втрачена. Окрім того в 2010 році були несприятливі погодні умови, були надто високі температури і це відібрало 30% потенціалу валового виробництва гречки.
Основним же чинником того, що у вересні гречка подорожчала, став дисбаланс попиту і пропозиції, який показав її реальний дефіцит на ринку. Я тоді звертався до уряду із повідомленнями про невеликий дефіцит у 10%, який потрібно врегулювати шляхом закупівлі зерна до Державного резерву по 5-6 гривень за кілограм і тоді б не було головного болю. Але не захотіли прислухатись.
- А із чим пов’язане чергове подорожчання після Нового року?
- Гречка сконцентрувалася у близько 10 інтегрованих монополістів, які мають великі переробні підприємства і контролюють певні регіони. Вони викупили у дрібних виробників і сконцентрували гречку в себе. І у них виникли можливості грати. Ось чому вона подорожчала. Гречка в Україні є другим у переліку продуктів харчування після картоплі. Ситуація з картоплею (неврожай) потягла за собою і підвищення попиту на гречку. В сукупності це все призвело до стрибка від 15 до 30 гривень за кілограм на гречку.
Спроби уряду встановити держплани не увінчаються успіхом. Ми вже друге десятиліття живемо з ринковою економікою і держплан зі його системою залишився в минулому. Спроби його відновити увінчались тим, що нагадали молодому поколінню, яке вже виросло, про порожні полиці магазинів. Під написом «гречка» - порожні полиці, тому інструмент встановлення державного плану владі потрібно закопати, адже не можна при ринковій економіці здійснювати подібні дії. Це на запитання, чому гречка пропала.
- Уряд планує закупити гречку в Китаї. Чи вирішить це ситуацію із дефіцитом?
- Не можна закупляти те, що не можна їсти. Я маю на увазі те, що та гречка, яку можна закупити в Китаї, не відповідає ні смаковим якостям, ні поживністю. Українці просто не будуть її їсти, може хтось буде пробувати і навіть пропагувати, але успіху не буде. Для того, щоб у перспективі люди змогли купити гречку, в цьому році не потрібно давати сигнал про державний контроль, коли закладається основа для посіву. У березні кожен фермер остаточно приймає рішення про підготовку площ під посів ярих зернових культур. Якщо ж гречку закуплять, то фермер її не буде просто сіяти і ніхто його не змусить це зробити, бо економічної вигоди в цьому немає. І у наступному році дефіцит повториться.
- А як же тоді буде із цінами на гречку далі?
- Все залежить від влади. У неї є інструмент, щоб все виправити, в неї є «чарівна паличка». Сьогодні потрібно зняти контроль за цінами та кількістю гречки. Треба дати можливість продавати гречку відповідно до попиту та пропозиції на ринку. Реальна ціна, яка була на рівні 20-25 гривень за кілограм, нижчою не буде.
У нас є гречка. Сьогодні у десяти найбільших гравців на цьому ринку є запаси гречки для повного забезпечення населення при попиті, який існує на сьогодні на 5 місяців наперед. Хоча багато людей, в тому числі і я закупили гречки на 2 роки вперед. Однак може бути й так, що ціна спровокує збільшення площ посівів гречки, адже прибутковість у 2010 році була висока і цього року можуть засіяти більше 400 тисяч гектарів. А стільки Україні не потрібно. Владі треба говорити із виробниками, щоб посіви складали в середньому близько 300 тисяч гектарів і вже з нового врожаю буде ціна знижена. Якщо все буде нормально, то при такій кількості посіву вже у жовтні 2011 року ціна буде знижена до 15 гривень за кілограм.